Rada Krajowa SLD przyjęła nazwę komitetu wyborczego

dodano 2014-08-30 14:01 w kategorii: Kraj

SLD - Lewica Razem - taką nazwę dla komitetu wyborczego na wybory samorządowe przyjęła obradująca w Łodzi Rada Krajowa Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Na listach wyborczych 50 procent miejsc zagwarantowane będzie dla kandydatów organizacji lewicowych, wspierających SLD.

SLD zawsze otrzymywał bardzo dobre wyniki, w ostatnich wyborach samorządowych mieliśmy 23 proc. poparcia. Chcemy zaapelować do wyborców, aby głosowali na nasz szyld. Bo jest zagrożenie, że politycy prawicy, których kilka lat temu odwołaliśmy, którzy doprowadzili Łódź do bankructwa, mogą wrócić. Silna lewica jest potrzebna, by im to uniemożliwić - mówił gospodarz spotkania Dariusz Joński, szef partii w Łódzkiem.

Potwierdzamy, że połowa miejsc na listach będzie oddana do dyspozycji osób spoza SLD. Nigdy w naszej historii nie podejmowaliśmy takiej decyzji. Naszym celem jest przekazanie sygnału, że każdy, kto akceptuje platformę programową kongresu lewicy polskiej z ub. roku, czyli dokument definiujący pojęcie lewicowości, ale również każdy, kto uważa się za człowieka lewicy, może wziąć udział w projekcie SLD Lewica Razem. Chęć współpracy deklarują osoby, które nigdy nie miały do czynienia z SLD, ale także dawni członkowie partii, którzy pobłądzili i po latach wracają do jej szeregów, jak np. obecny na posiedzeniu poseł Witold Klepacz. Człowiek ma prawo do błędu, a ja sam jestem tego przykładem - powiedział w Łodzi szef SLD, Leszek Miller.

SLD jest potęgą w samorządach lokalnych. To nasz wielki kapitał, który musimy pomnożyć, także w trudnych warunkach nowej ordynacji wyborczej, bo w miastach nie będących na prawach powiatu będziemy wybierać w okręgach jednomandatowych - dodał Miller. Przewodniczący jest przekonany, iż w następnej kadencji parlamentu jego partia będzie współrządzić Polską, a warunkiem porozumienia będzie zmiana przepisów, dotyczących przechodzenia na emeryturę, czyli sprawa wieku emerytalnego 67. SLD chce, aby zamiast wieku liczył się staż pracy.

Miller odniósł się też do możliwych szans Donalda Tuska na objęcie stanowiska szefa Rady Europejskiej. Już teraz ratuluje Tuskowi, Polsce należy się takie wyróżnienie - wysokie stanowisko w unijnych strukturach dla przedstawiciela naszego kraju - powiedział na konferencji prasowej lider lewicy.

Także dziś obradujący wcześniej Zarząd SLD wybrał szefa sztabu wyborczego na wybory samorządowe, którym został Sekretarz Generalny partii Krzysztof Gawkowski. Już za tydzień na Stadionie Narodowym w Warszawie zaplanowane jest spotkanie sygnatariuszy porozumienia SLD-Lewica Razem. Blisko 40 organizacji społecznych, związkowych, stowarzyszeń i fundacji przystąpi do wspólnej walki o lewicowe ideały w samorządach.

źródło: na podstawie IAR
zdjęcia: Monika Pniakowska, Tomasz Trela, Katarzyna Bernadetta Olszewska