Miller: Premierem powinien być szef PO; nie ma rozmów, bym został marszałkiem Sejmu

dodano 2014-09-01 13:29 w kategorii: Ludzie

Szef SLD Leszek Miller uważa, że po wyborze Donalda Tuska na przewodniczącego Rady Europejskiej, nowym premierem powinien być szef PO. Zdementował też informacje o tym, że trwają rozmowy w sprawie powierzenia mu funkcji marszałka Sejmu.

Nowym premierem powinien być szef Platformy Obywatelskiej, dlatego, że w polskich warunkach, ale także europejskich, ta zasada łączenia stanowiska szefa partii ze stanowiskiem szefa rządu bardzo się sprawdza – powiedział Leszek Miller w poniedziałek podczas konferencji na Rynku w Kielcach. Dodał, że ta decyzja będzie jednak zależna wyłącznie od większości koalicyjnej i samej Platformy.

Zapytany o najbardziej prawdopodobnych kandydatów na urząd premiera, Miller odmówił odpowiedzi. Nie będę mówił żadnych nazwisk, bo mógłbym tylko zaszkodzić komuś, to jest kwestia przede wszystkim Donalda Tuska. On musi wskazać swojego następcę i jestem przekonany, że ma taki wpływ w Platformie Obywatelskiej, że jego decyzja nie będzie kwestionowana – wyjaśnił.

Miller przyznał, że jeszcze do niedawna nie wyobrażał sobie PO bez Tuska. Okazuje się, że rzeczywistość pisze scenariusze o wiele ciekawsze niż mogłoby się to wydawać. Proszę pamiętać, że rozdział pod tytułem premier Donald Tusk jest zamknięty – powiedział. Nowy premier powinien być znany jak najszybciej - dodał - żeby dowiedzieć się, czy zapowiedzi, które zgłaszał Tusk na ostatnim posiedzeniu Sejmu, będą przyjęte przez nowy rząd.

Zapytany przez dziennikarzy o możliwy scenariusz przyśpieszonych wyborów parlamentarnych ocenił, że taka możliwość byłaby korzystna z punktu widzenia jego partii.

Miller zdementował informacje, że trwają rozmowy dotyczące powierzenia mu funkcji marszałka Sejmu. Zaprzeczam, że były takie rozmowy i dziwię się poważnym gazetom, które o tych rozmowach napisały. Nie sądzę też, by koalicja większościowa PO i PSL potrzebowała jakiegokolwiek wzmocnienia. (…) To spekulacje” – powiedział. O tym, że porozumienie między PO a SLD w nowej sytuacji politycznej przewidywałoby objęcie przez Leszka Millera fotela marszałka Sejmu napisała w poniedziałek "Rzeczpospolita".

Szef SLD przebywa w Kielcach m.in. w związku z kampanią przed uzupełniającymi wyborami do Senatu w północno-wschodniej części województwa oraz zbliżającymi się wyborami samorządowymi.

źródło: PAP