Leszek Miller i Piotr Chmielowski w Rybniku

dodano 2014-09-04 07:44 w kategorii: Wojewódzkie

Lider SLD ponownie wsparł jednego z kandydatów w przedterminowych wyborach do Senatu. Tym razem na pomoc Leszka Millera w kampanii mógł liczyć Piotr Chmielowski. Miller przyjechał do Rybnika, by namawiać mieszkańców do głosowania na Piotra Chmielowskiego.Podczas niedzielnych wyborów w trzech okręgach w Polsce zostana wyłonieni nowi senatorzy. Z samego rana lider SLD przechadzał się po targowisku i rozmawiał z ludźmi o kandydacie i jego programie.

Przyjechałem do Rybnika, by rekomendować Piotra Chmielowskiego, jako naszego kandydata na senatora. Pan Chmielowski jest świetnym kandydatem, parlamentarzystą, zna już funkcjonowanie parlamentu, jest specjalistą od spraw górnictwa i ochrony zdrowia. Jeśli powierzycie mu mandat senatora, to na pewno wypełni go z godnością i kompetencją - powiedział Miller.

Chmielowski przypomniał, że SLD nie ma swojego przedstawiciela w Senacie. Musze przygotować miejsce tak, by w następnym rozdaniu wyborczym poprzez prace, kompetencje znalazło się nas tam wielu. Chcemy przygotowywać dobre prawo. Chcę też, by w senacie obecny był głos osoby, która twierdzi, że Senat w tej formule, w jakiej teraz funkcjonuje, nie jest dobry dla naszego kraju. Tam mają znaleźć się najlepsi samorządowcy, a ich kompetencje mają polegać np. na podziale państwowych środków - podkreślał Chmielowski. Przypomnijmy, że SLD zabiega o likwidację Senatu, niemniej w obecnej sytuacji politycznej jest to niemożliwe, dlatego partia wystąpiła z pomysłem, aby samorządowcy (wójtowie, burmistrzowie) mogli kandydaować także do Senatu. Nie musieliby wtedy otrzymywać podwójnego wynagrodzenia, a swoją senatorską służbę pełniliby społeczne.