Miller i Zapatero w Krynicy, a w przyszłym roku na Kongresie Polskiej Lewicy!

dodano 2014-09-04 14:21 w kategorii: Kraj

Podczas odbywającego się w Krynicy XXIV Forum Ekonomicznego doszło do spotkania dwóch byłych premierów Polski i Hiszpanii. José Luis Rodríguez Zapatero został zaproszony przez Leszka Millera oraz Krzysztofa Gawkowskiego na przyszłoroczny Kongres Polskiej Lewicy.

Okazją do spotkania był panel dyskusyjny “Gospodarka po neoliberaliźmie”. Rozmowy z byłym premierem Hiszpanii dotyczyły przyszłości Unii Europejskiej, kryzusu gospodarczego, z którego ona wychodzi, a także walki z nim. Miller i Zapatero wspominali pierwsze spotkanie, które miało miejsce na szczycie unijnych przywódców państw. Nie zabrakło także tematy obecnej i przyszłej roli Donalda Tuska, a także głównym wyzwań stojącym przez nowym szefem Rady Europejskiej. Oczywiście dyskusja dotyczyła także sprawy Ukrainy i sytuacji międzynarodowej, która według dyskutantów ma poważny wpływ na gospodarkę europejską.

Leszek Miller i Krzysztof Gawkowski podczas spotkania w cztery oczy wystosowali zaproszenie dla Zapatero, a ten zadeklarował, że w przyszłym roku przyjedzie wesprzeć SLD na Kongresie Polskiej Lewicy. Wtedy też ma opowiedzieć uczetnikom tego wydarzenia o swoich doświadczeniach przy zmianie prawa dotyczącego kwestii światopoglądowych.