SLD: Wspieramy Kazimierza Jesionka

dodano 2014-09-05 22:56 w kategorii: Wojewódzkie

Rada Powiatowa SLD w Sandomierzu zorganizowała dzień promocji kandydata do Senatu w wyborach przedterminowych, Kazimierza Jesionka.

W spotkaniu zaplanowanym na ten dzień udział wzięli; Cezary Olejniczak – Poseł na Sejm RP, Członek Sejmowej Komisji ds. rolnictwa oraz Irena Romanowska – wiceszefowa świętokrzyskich struktur SLD. Cykl spotkań rozpoczął się od wizyty na Sandomierskiej Giełdzie Hurtowej. Rozmowy z rolnikami na tematy aktualnej sytuacji w rolnictwie, problemami ze zbytem płodów rolnych, proponowanymi przez rząd rekompensatami z tytułu rosyjskiego embarga trwały kilka godzin.

Poseł Cezary Olejniczak nawiązał bardzo szybko kontakt z rolnikami. Z wyksztalcenia ogrodnik, z doświadczeniem, które zdobywał w rodzinnym gospodarstwie miał wiele wspólnych tematów z handlującymi na giełdzie.  Na pytania rolników – „Co dalej z nami będzie?”, „Co z polskim rolnictwem?”, „Dlaczego nikt się nami nie interesuje?” oraz wypowiedzi na temat proponowanych rekompensat, które nawet w połowie nie pokryją kosztów produkcji były dla wszystkich uczestników trudne, gdyż SLD jako partia opozycyjna nie ma wpływu na politykę rolną. Może jedynie wznosić propozycje i interpelacje poselskie.
W dalszej kolejności obdyło się spotkanie z Burmistrzem Jerzym Borowskim, a następnie otwarte spotkanie z mieszkańcami miasta.

Kazimierz Jesionek rodowity sandomierzanin spotkał się z dużą serdecznością mieszkańców oraz koleżanek i kolegów. Musiał odpowiedzieć na wiele pytań. Jako prawnik poradził sobie z nimi wyśmienicie.
Do udziału w wyborach przedterminowych i oddanie głosu na naszego kandydata zachęcała również wiceprzewodnicząca Irena Romanowska. Nawiązała również do sytuacji politycznej w kraju, trudnej sytuacji w rolnictwie oraz potrzebie zmian na scenie politycznej. Pytań było tak wiele, że uczestniczący w spotkaniu mieszkańcy, organizatorzy spotkania oraz zaproszeni goście wspólnie doszli do wniosku, aby tego typu debaty odbywały się w sposób cykliczny.