SLD apeluje do Ewy Kopacz o przyjęcie ustawy o in vitro

dodano 2014-09-09 15:08 w kategorii: Kraj

Choć sama procedura in vitro jest znana i wdrażana w Polsce od ponad 20 lat, a ostatnio znalazły się nawet pieniądze w budżecie na jej stosowanie, to jednak samej ustawy cały czas nie ma.

Jak zauważył rzecznik prasowy partii Dariusz Joński, SLD złożył swój pierwszy projekt już w 2005 roku. Leżał, leżał, nikt się nim nie zajmował. Następny w 2011, już w tej kadencji i dalej leży na półce. Obecna koalicja PO-PSL nie chce się nim zająć - powiedział Joński.

Poseł zwrócił się też z apelem do Ewy Kopacz: Chcemy się zwrócić do przyszłej pani premier, ale mamy też nadzieję, że do przewodniczącej Platformy Obywatelskiej, żeby jednak w jakiś sposób zachęciła swoje koleżanki i kolegów do przegłosowania tej ustawy. Pamiętamy kiedy była pani ministrem zdrowia, to wtedy wypowiadała się pani na temat tej metody i mówiła, że trzeba ją sfinansować i była jej gorącą zwolenniczką - przypomniał rzecznik. Zdaniem SLD Polska jest zobowiązana do wprowadzenia trzech dyrektyw unijnych w tej sprawie. Nie ma tych regulacji i chcę również nadmienić, że Trybunał Sprawiedliwości chce ukarać Polskę z tego tytułu - dodał Joński.

Głos zabrała także wiceprzewodnicząca SLD, Paulina Piechna-Więckiewicz, która chce żeby przyszła premier zajęła się, jako jednym z priorytetów, projektem ustawy o in vitro. Chcemy uciąć tę dyskusję w której przede wszystkim niechlubnie przoduje kościół katolicki w Polsce z kardynałem Dziwiszem na czele - powiedziała Piechna-Więckiewicz i dodała: Kościół, który tyle mówi o człowieczeństwie deprecjonuje człowieczeństwo osób poczętych tą metodą. Domagamy się w tej dyskusji od Kościoła katolickiego, żeby wreszcie przeprosił te osoby, a kardynał Dziwisz wycofał się ze swoich słów.