„Embargo dla Marka Sawickiego. Potrzebny nowy minister rolnictwa”

dodano 2014-09-11 12:01 w kategorii: Kraj

Minister Marek Sawicki powinien zostać objęty embargiem i w ramach nowego rządu nie powinien pełnić swojej funkcji – uważa SLD, który zwrócił się z apelem do przyszłej premier Ewy Kopacz o mianowanie na stanowisko ministra rolnictwa innego kandydata, który lepiej poradzi sobie z problemami polskiej wsi.

Rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński przypomniał, że w środę Unia Europejska zabezpieczyła prawie 125 mln euro na pomoc  rolnikom, którzy ucierpieli w wyniku rosyjskiego embarga, m.in. dlatego, że – jak wskazywał poseł Sojuszu - minister rolnictwa nie złożył właściwie wypełnionych wniosków. Do czasu wyjaśnienia sprawy rekompensaty nie będą wypłacane. Jeśli ktoś nie potrafi złożyć poprawnie wniosku to naszym zdaniem nie powinien pełnić też funkcji ministra – stwierdził Dariusz Joński.

Poseł SLD Cezary Olejniczak z sejmowej komisji rolnictwa na konferencji prasowej w Sejmie zwrócił uwagę, że minister rolnictwa rozbudził oczekiwania polskich ogrodników i sadowników obiecując rekompensaty, na które teraz będą musieli dłużej poczekać. Zauważył również, że Marek Sawicki zapomniał o przetwórcach mleka, którzy również objęci są rosyjskim embargiem i zdaniem Olejniczaka „stoją na skraju bankructwa”.  Jeżeli pan minister dostał wiadomość, że są problemy z otrzymaniem przez stronę polską rekompensat powinien natychmiast udać się na spotkanie z komisarzem ds. rolnictwa Dacianem Ciolosem – wskazał z kolei poseł Romuald Ajchler przypominając jednocześnie, że planowana na czwartek wizyta komisarza w Polsce została w ostatniej chwili odwołana.  Mamy nadzieję,  że nowa pani premier weźmie to pod uwagę i minister rolnictwa, który będzie w tym nowym rządzie zajmie się tymi problemami – dodał Cezary Olejniczak.