Sekuła-Szmajdzińska i Olejniczak w gronie najlepszych posłów tego roku!

dodano 2014-09-11 10:20 w kategorii: Ludzie

Tygodnik POLITYKA wyróżnił najlepsze posłanki i najlepszych posłów 2014 roku. Wśród laureatów znalazła się Małogorzata Sekuła-Szmajdzińska oraz Cezary Olejniczak z SLD. Gratulujemy!

Oto uzasadnienia, za co wyróżniono naszych posłów:

Cezary Olejniczak (Sojusz Lewicy Demokratycznej). Jeden z  najbardziej aktywnych posłów (członek wielu komisji i podkomisji), angażuje się głównie w sprawy rolnictwa. Wziął udział w prawie wszystkich głosowaniach, a przecież regularnie bywa w terenie. Nie ma żadnego „parcia na szkło” i być może dlatego ciągle znajduje się w cieniu brata Wojciecha. W sprawach rolnictwa prezentuje nowoczesne podejście, chciałby zmian, a nie utrzymywania status quo. Jego wystąpienia są zawsze merytoryczne, nie angażuje się w polityczne boje. Zdecydowanie zbyt rzadko wykorzystywany przez swoją partię do wystąpień publicznych.

Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska (Sojusz Lewicy Demokratycznej). Gdy w SLD zabrakło takiej gwiazdy prawniczej jak Ryszarda Kalisz, to właśnie ona przejęła – choć nieformalnie, bo SLD nie powierzył jej funkcji przewodniczącej komisji – cały ciężar prawnych spraw. Imponuje wiedzą, spokojem i rzeczywiście mrówczą pracą. Nie uczestniczy w gorących polemikach, nie eksponuje swojej pozycji „smoleńskiej wdowy”, pracę w Sejmie potraktowała – po prostu – jak poważne zajęcie. Dzięki takim posłom i posłankom polska legislacja staje się lepsza.

Oto lista dziennikarzy, którzy wzięli udział w wytypowaniu "najlepszych" parlamentarzystów:

Agnieszka Szymańska, Anna Staszkiewicz-Piekut, Marta Rawicz, Marcin Gietka, Marcin Jabłoński, Wojciech Tumidalski – zespół polityczny PAP, Danuta Żaczek – Polskie Radio, Małgorzata Naukowicz, Agnieszka Rucińska – IAR, Renata Grochal, Agata Kondzińska – „Gazeta Wyborcza”, Renata Łęska, Kamila Biedrzycka-Osica – TVP Info, Tomasz Grzelewski – Superstacja, Arleta Zalewska – TVN24, Beata Lubecka – Polsat, Marta Kurzyńska – Polsat News, Anna Gielewska – „Wprost”, Michał Olech, Michał Kolanko i Łukasz Mężyk – portal 300polityka.pl, Grzegorz Kwolek – RMF FM, Kamila Baranowska, Wojciech Wybranowski – „Do Rzeczy”, Wiktor Ferfecki – „Rzeczpospolita”, Joanna Sawicka, Nina Telepko, Wojciech Szacki – Polityka Insight oraz Janina Paradowska i Anna Dąbrowska – POLITYKA.

źródło: POLITYKA