SLD za komisją śledczą ws. wyjaśnienia afery podsłuchowej

dodano 2014-09-17 12:54 w kategorii: Kraj

Jeżeli zostanie złożony wniosek przez którykolwiek z klubów opozycyjnych o powołanie komisji śledczej w sprawie wyjaśnienia afery podsłuchowej w kontekście ministra Bartłomieja Sienkiewicza, to KP SLD ten wniosek poprze – zapowiedział rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński.

Ta sprawa powinna zostać wyjaśniona. Rozmowa [pomiędzy prezesem NBP Markiem Belką a szefem MSW Bartłomiejem Sienkiewiczem przyp. red.] nie była prywatna. Nie była to rozmowa o pogodzie, ale o państwie, o tym jak to państwo można oszukać, jak de facto można znaleźć haki na przedsiębiorców, jak można ich tępić – wskazywał poseł Sojuszu odnosząc się w ten sposób do wtorkowej decyzji prokuratury, która umorzyła śledztwo w sprawie podsłuchanej rozmowy ministra spraw wewnętrznych z prezesem NBP. Śledczy m.in. na wniosek SLD badali, czy Sienkiewicz, Belka i Tusk przekroczyli swoje uprawnienia.
To prawie niewiarygodne, że po tym co usłyszeliśmy na nagraniach można było tę sprawę umorzyć. Dzisiaj już chyba wiemy, co miał na myśli pan minister Sienkiewicz, kiedy mówił, że państwo istnieje tylko teoretycznie – dodał Dariusz Joński.

Rzecznik prasowy SLD podczas konferencji prasowej w Sejmie przypomniał, że w lipcu br. Sojusz złożył również swój wniosek o powołanie komisji śledczej związany z aferą podsłuchową. Komisja miałaby zająć się jednym z wątków ujawnionym na nagraniach dot. budowy gazoportu w Świnoujściu. W rozmowie Andrzej Parafianowicz – Sławomir Nowak padły informacje, że umowa na wykonanie tej inwestycji jest niekorzystna, a wykonawca może bezkarnie opóźniać  zakończenie budowy.

Gazoport to inwestycja kluczowa dla bezpieczeństwa energetycznego państwa, zwłaszcza w kontekście możliwości odcięcia kurka rosyjskiego z gazem. Kolejne przesunięcia w zakończeniu inwestycji narażają bezpieczeństwo nas wszystkich – zaznaczył z szef zespołu ds. wyjaśnienia afery dr Wojciech Szewko. Na konferencji prasowej dowodził, że komisja śledcza powinna wyjaśnić kilka niejasnych wątków związanych z budową Gazoportu – m.in. dlaczego inwestycję buduje firma, która jest głównym dostawcą Gazpromy – buduje i rozbudowuje razem z Gazpromem pola gazowe, a także na jakiej podstawie wybrano katarskiego dostawcę. Mamy nadzieję, że taka komisja śledcza powstanie i pozwoli wszystkie te wątki wyjaśnić – stwierdził dr Wojciech Szewko.