SLD: Chcemy wprowadzenia godziny pytań do pani premier

dodano 2014-09-23 14:10 w kategorii: Kraj

Politycy SLD proponują, aby regularnie co najmniej raz w miesiącu nowa premier Ewa Kopacz przez godzinę w Sejmie odpowiadała na pytania posłów. Sojusz chce uzyskać też odpowiedzi od kandydata na marszałka Sejmu, co do przyszłości kilku ważnych projektów ustaw, które do laski marszałkowskiej składała lewica.

Jak zapowiedział na konferencji prasowej poseł SLD Tadeusz Iwiński, tzw. godzina pytań do premiera znajdzie się w projekcie uchwały zmieniającej regulamin Sejmu, który w najbliższych dniach przedstawi KP SLD. Jest to rozwiązanie standardowe w dojrzałych demokracjach, np. w Niemczech, Francji – wskazywał Tadeusz Iwiński. Jego zdaniem o wprowadzenie takiego rozwiązania powinien zabiegać także przyszły marszałek Sejmu, na którego koalicja rządowa proponuje Radosława Sikorskiego. Przyszły marszałek powinien zadbać nie tylko o funkcje legislacyjne Sejmu, ale także o funkcje kontrolne rządu, do czego zobowiązany jest Sejm – dodawał Tadeusz Iwiński wskazując, że właśnie tzw. godzina pytań do premiera umożliwia realizacje tych zadań.

Na spotkaniu z dziennikarzami posłowie wyrazili także wątpliwość, co do zasadnościi prawdopodobnego wyboru Radosława Sikorskiego na marszałka Sejmu. Rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński wskazywał, że były szef polskiej dyplomacji „dzieli, a nie łączy”, a kolejne awantury – zwłaszcza przy wydarzeniach na wschodzie Ukrainy – „nie są potrzebne”. Joński zadał również publicznie pytania przyszłemu marszałkowi Sejmu dotyczące losu kilku projektów ustaw, które złożyła lewica w lasce marszałkowskiej. Sojusz chce wiedzieć, czy Radosław Sikorski popiera i czy przedstawi pod obrady projekt ustawy dot. zwiększenia najniższych emerytur o 200 zł, wprowadzający darmowe leki dla najbiedniejszych emerytów powyżej 75 roku życia, regulujący i wprowadzający pełną refundację in vitro, a także projekt w sprawie związków partnerskich. To nie jest tak dużo. To jest minimum, które naszym zdaniem powinno być przyjęte – powiedział Dariusz Joński.