Porozumienie po lewej stronie czyli Kongres Łódzkiej Lewicy

dodano 2014-09-28 22:59 w kategorii: Wojewódzkie

Kongres Łódzkiej Lewicy to wydarzenie będące podsumowaniem prac nad porozumieniem wyborczym środowisk lewicowych, zorganizowane przez Sojusz Lewicy Demokratycznej. W sali hotelu Ambasador zgromadziło się przeszło 200 działaczy, kandydatów i przedstawicieli koalicyjnych partii i stowarzyszeń.

Kongres rozpoczął się krótkim wystąpieniem Dariusza Jońskiego, posła na Sejm RP, który przybliżył zgromadzonym sylwetkę Tomasza Treli, kandydata na Prezydenta Łodzi. „Znamy się od lat, prywatnie jesteśmy przyjaciółmi. Tomek wspierał mnie, gdy kandydowałem w 2010 roku, dzisiaj mogę się odwzajemnić” – mówił podczas wystąpienia. Po zapowiedzi, na scenę wszedł Tomasz Trela, który swoje wystąpienie rozpoczął od opowiedzenia o podjętych inicjatywach, m.in. o walce przeciwko prywatyzacji ZWiK, akcji „Łódź 2014 bez podwyżek miejskich opłat” oraz o obronie łódzkich placówek edukacyjnych. Kolejna część przemówienia dotyczyła programu wyborczego i ogłoszonych w lutym „10 konkretów dla Łodzi” (wymienione poniżej). Na zakończenie, Tomasz Trela opowiedział o idei, która przyświecała mu podczas tworzenia list wyborczych i zaprosił liderów poszczególnych okręgów na scenę, gdzie odbył się briefing.

Podczas briefingu, kandydat na Prezydenta Łodzi krótko podsumował swoje przemówienie, zapowiedział kolejny etap kampanii wyborczej, który rozpocznie się w październiku i zapewnił, że kandydaci SLD Lewica Razem to osoby o ugruntowanych poglądach, które nie pójdą w ślady Joanny Kopcińskiej. „Kopcińska pokazała, że program i osobiste przekonania nie są dla niej istotne. Joanna Kopcińska głosowała za zamykaniem łódzkich szkół, a tydzień temu podpisała zobowiązanie, że będzie ich bronić. Jest politycznym wędrowcem, próbuje oszukać wyborców i udawać, że urodziła się już po wyrzuceniu z PO. Kandydaci naszego komitetu to gwarancja realizacji lewicowego pomysłu na Łódź.” - zakończył Tomasz Trela.

Lista stowarzyszeń i partii, których członkowie kandydują z list SLD Lewica Razem:
Unia Pracy
Krajowa Partia Emerytów i Rencistów
Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych
Związek Nauczycielstwa Polskiego
Dom Wszystkich Polska
Polska Partia Socjalistyczna
Stronnictwo Demokratyczne
Liga Kobiet Polskich
Stowarzyszenie „Smolna”
Federacja Młodych Socjaldemokratów
Forum Równych Szans i Praw Kobiet
Stowarzyszenie „Pokolenia”
Fundacja Waldiego „Serce na Dłoni”

10 konkretów dla Łodzi:
Komunikacja miejska jako priorytet. Będzie bezpieczna, punktualna, czysta i tańsza – obniżka cen biletów jednorazowych i okresowych każdego roku o 10%, przez najbliższe 3 lata.
Rozpoczęcie budowy mieszkań komunalnych pod wynajem, w ramach partnerstwa publiczno – prywatnego.
Zabezpieczenie terenów inwestycyjnych, zaopatrzonych w plany zagospodarowania przestrzennego oraz zamrożenie wysokości podatku od nieruchomości w latach 2015-2018 jako przynęta dla przedsiębiorców.
Budowa dróg dojazdowych do autostrad i dróg ekspresowych.
100 mln zł na przebudowę dróg gruntowych w Łodzi.
Konsekwentne budowanie i modernizowanie sieci dróg rowerowych.
Dwukrotne zwiększenie środków na zadania zgłaszane przez mieszkańców w ramach Budżetu Obywatelskiego – do blisko 80 mln zł. w 2018 r.
Co najmniej 20 mln zł na konieczne inwestycje w placówkach oświatowych oraz darmowe drugie śniadanie dla wszystkich uczniów z klas 1-3
Tworzenie dodatkowych świetlic środowiskowych dla dzieci z ubogich rodzin – po jednej na każdym łódzkim osiedlu
Stworzenie centrów rekreacyjno – wypoczynkowych w każdej dzielnicy  (na wzór Wodnego Raju na Teofilowie, powstałego za rządów SLD).