Politycy SLD do rządu: Zareagujcie na ukraiński nacjonalizm

dodano 2014-10-15 19:35 w kategorii: Kraj

SLD domaga się reakcji polskiego MSZ na pojawiające się na Ukrainie wypowiedzi i działania przedstawicieli tamtejszych władz gloryfikujące Ukraińską Armię Powstańczą (UPA). Rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński na konferencji prasowej w Sejmie przypomniał słowa prezydenta Petro Poroszenki na temat UPA z końca sierpnia br. Prezydent Ukrainy powiedział wtedy: „Uznając za bohaterów narodowych UPA i Bandera, Ukraina nie powinna brać pod uwagę krytycznych opinii innych państw, w tym nawet ich oficjalnych protestów i negatywnych reakcji”.

Joński zauważył, że na tą „skandaliczną wypowiedź” natychmiast zareagowali Węgrzy, Rumunii i Słowacy. Jednak nie Polska. – Upominamy się o to, aby natychmiast polski rząd zaprotestował w tej sprawie – powiedział poseł SLD. – Zadajemy też publicznie pytanie, kiedy pan prezydent Poroszenko przeprosi za zbrodnie UPA – dodał.

Ekspert z Centrum im. Ignacego Daszyńskiego Bartosz Machalica zwrócił z kolei uwagę na to, że we wtorek ukraińskie władze ustalili rocznicę powołania UPA świętem narodowym. – Jest to decyzja, która uwłacza pamięci ofiar rzezi wołyńskiej i innych zbrodni ukraińskich nacjonalistów – stwierdził Machalica. – W dzisiejszej Ukrainie uważa się za bohaterów nie tych, którzy ratowali Polaków, ale tych, którzy ich mordowali, za bohaterów uznaje się katów i morderców. Jest to sytuacja, która nie może pozostać bez reakcji polskiego rządu – dodał ekspert Centrum im. Ignacego Daszyńskiego. Jego zdaniem polskie władze powinny przywiązywać taką samą dużą wagę do pamięci o ofiarach UPA tak samo jak do zbrodni katyńskiej.

W latach 1942 – 1945 na Wołyniu w ramach czystki etnicznej zamordowanych zostało 100 tys. obywateli polskich. Zginęli tylko dlatego, że nie należeli do narodu ukraińskiego.