Miller: Możliwy wniosek o odwołanie marszałka Sejmu

dodano 2014-10-21 20:29 w kategorii: Kraj

Oczekuję, że były premier Donald Tusk jak najszybciej potwierdzi, że był świadkiem słów wypowiedzianych przez Władimira Putina albo zaprzeczy, że takie słowa padły – oświadczył Leszek Miller w reakcji na wywiad Radosława Sikorskiego, w którym marszałek Sejmu sugerował, że premier Rosji na spotkaniu z polskim premierem w 2008 r. w Moskwie chciał wciągnąć Polskę w rozbiór Ukrainy.

Donald Tusk musi się wypowiedzieć, bo pan marszałek wprowadził go w bardzo trudną sytuację. Tym bardziej, że dzisiaj dowiedzieliśmy się, że pana Sikorskiego nie było przy tej rozmowie, co obniża wiarygodność jego wypowiedzi – powiedział przewodniczący SLD.

Według relacji Radosława Sikorskiego Putin miał mówić w trakcie rozmowy z ówczesnym premierem, że „Ukraina jest sztucznym państwem, Lwów polskim i warto się tym wspólnie zająć”. Tusk miał na te słowa premiera Rosji nie zareagować. Gdyby premier Tusk rzeczywiście usłyszał takie słowa powinien ostro i zdecydowanie zaprotestować przeciwko takim sugestiom i poinformować Putina, że dowiedzą się o tym liderzy europejscy i opinia publiczna – zaznaczył Leszek Miller.

Leszek Miller odnosząc się z kolei do zachowania marszałka Sejmu, który zignorował pytania dziennikarzy w tej sprawie zapowiedział, że „po tym, jak zostali potraktowani dziennikarze, SLD jest bliższe wnioskowi o odwołanie Radosława Sikorskiego ze stanowiska”.