Lewicarazem.org: Konwencja wyborcza SLD o bezpieczeństwie

dodano 2014-11-09 15:55 w kategorii: Kraj

Bezpieczeństwo - to główny temat ogólnopolskiej konwencji wyborczej komitetu SLD-Lewica Razem, która odbyła się dziś w Warszawie. Sojusz zaprezentował kolejny spot w kampanii samorządowej. Mocne programowe wystąpienie miał szef SLD, Leszek Miller.

W trakcie konwencji, która odbywała się w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie, Sojusz przedstawił swoje propozycje dotyczące bezpieczeństwa. Spotkanie poprowadził kandydat na prezydenta Warszawy, Sebastian Wierzbicki. W temacie bezpieczeństwa głos zabrała m.in. wiceprzewodnicząca SLD Paulina Piechna-Więckiewicz oraz nowy poseł SLD, Wincenty Elsner.

Piechna-Więckiewicz przedstawiła propozycje Sojuszu w zakresie bezpieczeństwa. Oto pełna lista postulatów z zakresu bezpieczeństwa:

Wprowadzenie taryf socjalnych za prąd, wodę, gaz i śmieci. Bezpieczeństwo energetyczne to nie tylko projekt geopolityczny. Dla lewicy bezpieczeństwo energetyczne to także bezpieczeństwo socjalne, troska o to, że najsłabsi ekonomicznie konsumenci będą mogli uregulować rachunki za gaz.

Mieszkania komunalne dla osób wkraczających w dorosłe życie – rotacyjne, bez możliwości wykupu. Mieszkania na start powstawałyby w formie zbliżonej do nowoczesnych akademików, a dzięki założonej rotacji, byłyby następnie przekazywane kolejnym pokoleniom wkraczającym na rynek pracy.

Mieszkania dla seniorów z opieką pielęgniarską w zamian za przekazanie mieszkania gminie. Wiele starszych osób nie stać na utrzymanie własnego mieszkania lub domu, dlatego gmina powinna zapewnić samodzielne mieszkanie z niezbędną opieką i funkcją integracyjną dla seniorów.

Program przyznawania mieszkań komunalnych osobom, które zadeklarują wyremontowanie pustostanów. W polskich miastach jest wiele pustostanów, których samorządy nie są w stanie zagospodarować. Równolegle istnieje zjawisko głodu mieszkań. SLD proponuje skojarzenie tych dwóch zjawisk, stąd pomysł aby osoby, które zadeklarują wyremontowanie pustostanu mogły go otrzymać jako mieszkanie komunalne.

Ochrona lokatorów oraz instytucji użyteczności publicznej (szkół, przedszkoli) przed skutkami reprywatyzacji. Lewicowe samorządy będą stały po stronie lokatorów, a nie po stronie kamieniczników. Po 70 latach Polska nie jest nikomu nic winna. II RP nie zwracała majątku zabranego przez zaborców. Krzywdy jednych nie można naprawiać krzywdą drugich. Lewicowy samorząd to samorząd realizujący zasadę zera tolerancji wobec tych, którzy prześladują lokatorów.

Tworzenie subwencjonowanych miejsc pracy, np. związanych z dbaniem o czystość gmin. Wsparcie poprzez pracę jest efektywniejsze niż utrzymywanie ludzi na zasiłkach. Jak pokazują doświadczenia innych krajów organizowanie robót publicznych jako pierwszego etapu w programach aktywizacji zawodowej to jedna z dróg do uzyskiwania samodzielności ekonomicznej osób pozostających bez zatrudnienia. Wsparcie poprzez pracę jest efektywniejsze niż utrzymywanie ludzi na zasiłkach.

Przywrócenie Wydziałów Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w sądach rejonowych. Przez siedem lat rządów koalicji PO-PSL trwała stopniowa likwidacja Wydziałów Pracy i Ubezpieczeń Społecznych. Sądy Pracy padły również ofiarą likwidacji kilkudziesięciu sądów rejonowych przez ministra Gowina. Reforma została cofnięta, jednak  w wielu miastach nie przywrócono Wydziałów Pracy i Ubezpieczeń Społecznych. Dostęp do sądownictwa pracy blisko miejsca zamieszkania jest gwarancją skutecznego egzekwowania praw pracowniczych.

Dostosowanie przestrzeni publicznej do potrzeb osób niepełnosprawnych. Każdy remont powinien uwzględniać potrzeby osób niepełnosprawnych. Lewicowe samorządy nie będą korzystać z kruczków prawnych (tzw. estetyzacja) pozwalających na ignorowanie potrzeb osób niepełnosprawnych.

Poseł Wincenty Elsner skupił się na gospodarce i mówił, że w Polsce jest ponad 2 mln Polaków prowadzących własną działalność gospodarczą.  Oni też chcą czuć się bezpiecznie. Lewica jest wszędzie tam, gdzie ludzie czują się słabi i zagrożeni, a w takim zaułku beznadziei znalazło się wielu polskich przedsiębiorców. SLD-Lewica Razem jest razem z wami, tu jest wasze bezpieczne miejsce - dodał.

7 lat rządów PO-PiS to podwyżki, podwyżki i jeszcze raz podwyżki. To również arogancja władzy i obniżenie standardów - mówił z kolei Sebastian Wierzbicki.  Od kilku miesięcy trwa intensywna operacja przekonywania Polaków, że bezpieczeństwo Polski jest zagrożone. Nie jest. Polska jest NATO, nasze bezpieczeństwo militarne jest zabezpieczone.  W najgorszej sytuacji są ci, którzy nie mają pracy. Dziś jest to 11,4 proc. pracowników. Jedyną perspektywą dla nich jest wyjazd za granicę. Polska nie ma dla nich żadnej oferty. W lepszej sytuacji są ci, którzy mają pracę, ale często jest to praca na umowie śmieciowej. Według wyliczeń Dziennika Gazety Prawnej już co szósty Polak pracuje na śmieciówce. A według Eurostatu co czwarty Polak jest zatrudniony na umowę tymczasową - dodał Wierzbicki w komentarzu tuż po konwencji.

Według rządu Polska cały czas ma się rozwijać tylko dzięki niskim zarobkom. To żałosna wizja rozwoju - podsumował prowadzący.

Miller: w Polsce zagrożone jest nie życie, a przeżycie

Bezpieczeństwo to kwestie społeczne, socjalne i obronne, ale Polacy nie żyją w poczuciu zagrożenia zewnętrznego, lecz socjalnego; zagrożone jest nie życie, a przeżycie od pierwszego do pierwszego - oświadczył w niedzielę Leszek Miller, otwierając w Warszawie konwencję wyborczą SLD-Lewica Razem.

- Polska jest bezpieczna. Należymy do NATO, Unii Europejskiej, choć dziwię się, że w Polsce nie brakuje polityków, którzy wątpią w skuteczność Paktu Północnoatlantyckiego i w jego moc odstraszającą - podkreślił przewodniczący socjaldemokratów. - W Polsce nie będzie wojny i nie ma żadnych powodów, żeby straszyć nią Polaków - powiedział.

- Ale żyjemy w poczuciu zagrożenia, zagrożenia socjalnego. Jest zagrożone bezpieczeństwo socjalne wielu polskich rodzin. A mniej pracy i więcej biedy, to mniej bezpieczna Polska. Zagrożone jest nie życie, a przeżycie Polaków od pierwszego do pierwszego, opłacenie podstawowych rachunków za gaz, za żywność, za prąd. Zagrożony jest także równy dostęp dzieci do dobrze zorganizowanej edukacji - podkreślił Miller.

Miller: będziemy walczyć o prawa kobiet, in vitro i związki partnerskie

Będziemy walczyć o prawa kobiet, ratyfikację pełnej treści Karty Praw Podstawowych, ustawę o zapłodnieniu in vitro i legalizację związków partnerskich - powiedział przewodniczący SLD Leszek Miller na niedzielnej konwencji wyborczej Sojuszu i Lewicy Razem.

Zwrócił uwagę, że projekt ustawy o zwalczaniu przemocy wobec kobiet utknął w Sejmie z powodu sprzeciwu Kościoła i posłów prawicy, tymczasem Organizacja Narodów Zjednoczonych zaapelowała do Polski o wypełnienie swoich zobowiązań międzynarodowych.

- ONZ oświadcza, że Polska powinna walczyć o prawa kobiet, nawet wbrew Kościołowi. Tak, będziemy walczyć. Będziemy walczyć o prawa kobiet, nie tylko wbrew Kościołowi, ale także przeciw wstecznictwu PO, PiS i PSL. Będziemy walczyć o ratyfikację pełnego tekstu Karty Praw Podstawowych, okrojonego przez rząd PiS i kontynuowanego przez koalicję PO i PSL. Będziemy walczyć o uchwalenie ustawy o zapłodnieniu in vitro, bo to jest walka o życie, a nie przeciw życiu; i legalizację związków partnerskich, także wbrew prawicowemu wstecznictwu - podkreślił Miller.

źródło: mateirały własne, na podstawie money.pl i wp.pl (PAP)