Apel dotyczący obchodów Narodowego Święta Niepodległości

dodano 2014-11-09 18:40 w kategorii: Kraj

09 listopada br.,  Na Moście Uniwersyteckim we Wrocławiu w związku ze zbliżającym się Narodowym Świętem Niepodległości, odbyło się spotkanie z udziałem kandydatów KKW SLD Lewica Razem w wyborach samorządowych , oraz sympatyków wrocławskiej lewicy.

Radosław Mołoń, Przewodniczący Dolnośląskiego SLD odczytał Apel dotyczący obchodów Święta zwracając w nim uwagę i podkreślając iż wszyscy obywatele Rzeczpospolitej to ludzie wyznający różne przekonania, zapatrywania polityczne, religie, to także ludzie różniący się pochodzeniem – lecz złączeni miłością do swej Ojczyzny Polski.
Zaprotestował przeciwko zawłaszczaniu pojęcia „patriotyzm” przez część politycznej prawicy oraz przeciwko próbom podważania przez te środowiska patriotyzmu Polaków żywiących odmienny od skrajnie prawicowego światopoglądu.

Polska lewica skupiona wokół Sojuszu Lewicy Demokratycznej jest lewicą patriotyczną, nowoczesną i otwartą.  Narodowe Święto Niepodległości winno być narodowym świętem jedności. Prosimy wszystkich wrocławian i Dolnoślązaków o włączenie się i wspólny udział w obchodach Narodowego Święta Niepodległości 11 listopada.