„Mamy dość niszczenia i podpalania stolicy”

dodano 2014-11-12 14:12 w kategorii: Kraj

Nie ma zgody na to, aby w dniu Święta Niepodległości, Warszawiacy bali się wyjść z domu, bo na ulicach szaleją rzezimieszki – ocenił wtorkowy Marsz Niepodległości, podczas którego doszło do zamieszek, rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński, a kandydat lewicy na prezydenta Warszawy Sebastian Wierzbicki zapowiedział, że „zrobi wszystko, aby więcej do takich marszów w stolicy nie doszło”.

Zdaniem posła SLD Dariusza Jońskiego władze Warszawy mogły zakazać przeprowadzenia marszu powołując się na zapisy prawa o zgromadzeniach. Te mówią, że jeśli istnieje zagrożenia życia lub zdrowia dla uczestników wydarzenia, władze miasta mogą cofnąć zgodę na manifestację. - Mamy dość niszczenia i podpalania stolicy. Po raz pierwszy mogło się to wydarzyć,  po raz drugi również,  za trzecim razem marsz został rozwiązany, ale po raz czwarty to radosne święto to 50 policjantów w szpitalu i ponad 270 aresztowanych ludzi – zauważył Dariusz Joński.  - Ile jeszcze osób ma ucierpieć? Ile jeszcze wandale mają zniszczyć? –aby to było święto – pytał retorycznie rzecznik SLD.

Kandydat SLD Lewica Razem na prezydenta stolicy Sebastian Wierzbicki zapowiedział, że jeśli wyborcy dadzą mu możliwość podejmowania decyzji w mieście to nie pozwoli na to, aby w kolejnych latach ten Marsz był organizowany. - Nie ma zgody na to aby w dniu Święta Niepodległości  warszawiacy bali się wyjść z domu bo na ulicach szaleją rzezimieszki – stwierdził Sebastian Wierzbicki. - Jeżeli ktoś ma ochotę tego dnia świętować to może wziąć udział w marszu prezydenckim – dodał polityk SLD.

Sebastian Wierzbicki zapowiedział jednocześnie, że jeszcze przed wyborami złożymy wniosek do obecnej prezydent stolicy Hanny Gronkiewicz-Waltz i do przewodniczącej Rady Miasta o pełne wyjaśnienie tej sytuacji. - Należą nam się wyjaśnienia ,co do szkód miasta i strat Warszawiaków – powiedział kandydat na prezydenta Warszawy.