Miller: Walczę o państwo, a nie z państwem

dodano 2014-11-24 14:36 w kategorii: Kraj

Nie walczę z państwem, ale walczę o państwo razem z milionami Polaków, którzy chcą, aby ich państwo było sprawne, dobrze rządzone i będące w stanie zorganizować wybory, które nie powodują żadnych wątpliwości - powiedział przewodniczący SLD Leszek Miller odnosząc się do słów premier Ewy Kopacz, która zarzuciła szefowi Sojuszu, że „uczestniczy w koalicji walczącej z własnym państwem”.

Były premier dodał, że zarzuty Ewy Kopacz wobec niego są „niesprawiedliwe i krzywdzące”. – W ciągu 25 lat polskiej transformacji słyszę je po raz pierwszy – powiedział Leszek Miller. Jego zdaniem prezes PiS Jarosław Kaczyński jako premier „budował IV RP”, a premier Kopacz  buduje – jak określił - „III RP minus”. – Minus wszyscy ci, którzy mają inne zdanie. Minus wszyscy ci, którzy chcą zachować swój pogląd i nie zgadzają na państwo Ewy Kopacz – sprecyzował przewodniczący SLD. – SLD jest i będzie po stronie tych obywateli, którzy w trosce o dalszą jakość państwa polskiego oczekują zmian i nie zgadzają się na przechodzenie do porządku dziennego nad tymi wszystkimi błędami, które miały miejsce w czasie ostatnich wyborów – dodał Leszek Miller.

Przewodniczący SLD zapowiedział także, że we wtorek spotka się z prezydentem Bronisławem Komorowskim w sprawie nieprawidłowości w wyborach samorządowych i propozycji zmian w kodeksie wyborczym.