Miller: Tusk obejmuje funkcję szefa RE w trudnym momencie. Życzę mu, aby sobie poradził

dodano 2014-12-01 12:22 w kategorii: Informacje

Przewodniczący SLD Leszek Miller ocenił, że objęcie przed Donalda Tuska funkcji przewodniczącego Rady Europejskiej to ważny dzień dla Polski. Zaznaczył jednak, że dzieje się to w trudnym dla Europy momencie i były premier będzie musiał podejmować decyzje, które będą miały znaczenie dla przyszłości Europejczyków.

Zdaniem Leszka Millera, Donald Tusk stanie co najmniej przed trzema problemami, które będzie musiał rozwiązać. To - jak zauważył - kwestia sytuacji gospodarczej. Miller podkreślił, że europejska gospodarka jest ciągle w kryzysie i choć Komisja Europejska przeznaczyła 315 mld euro na rozwój europejskiej gospodarki, to dyskusja nad podziałem i przeznaczeniem tych funduszy „będzie przedmiotem napięć pomiędzy członkami Unii Europejskiej”.

Według przewodniczącego SLD, nowy szef Rady Europejskiej będzie musiał także zmierzyć się nie tylko z problemami zewnętrznymi, takimi jak konflikt na Ukrainie oraz w państwach arabskich czy zagrożenie ze strony Państwa Islamskiego, ale również z problemami wewnętrznymi. Te ostatnie dotyczą zwłaszcza tendencji do opuszczenia przez Wielką Brytanię, europejskiej wspólnoty, co – zdaniem Leszka Millera - „byłoby fatalne dla Europy”.

- Życzę Donaldowi Tuskowi, aby na tej nowej odpowiedzialnej funkcji sobie poradził – powiedział szef Sojuszu.