Gawkowski: SLD drugą siłą w miastach prezydenckich

dodano 2014-12-01 12:48 w kategorii: Informacje

Wyniki wyborów samorządowych po drugiej turze wskazują na to, że SLD jest drugą siłą w miastach prezydenckich, po Platformie – ogłosił szef sztabu wyborczego SLD Lewica Razem Krzysztof Gawkowski.

W sumie po wyborach kandydaci lewicy – startujący z komitetu SLD Lewica Razem lub popierani przez Sojusz – będą rządzić w 15 miastach prezydenckich. - Zdobyliśmy nowe przyczółki, m.in. w Świdnicy, Mielcu i Ostrowie Wielkopolskim – podkreślił Krzysztof Gawkowski. Dodał, że także wybory burmistrzów i wójtów zakończyły się sukcesem – jest ich ponad 50 w całej Polsce z ramienia lewicy.

- Chciałbym podziękować wszystkich tym, którzy zaangażowali się w drugiej turze. Gratuluje, a szczególnie prezydentowi Krakowa Jackowi Majchrowskiemu i prezydentowi Częstochowy Krzysztofowi Matyjaszczykowi – powiedział szef sztabu KKW SLD Lewica Razem.

Gawkowski zaznaczył także, że w wielu miejscach w Polsce, SLD będzie tworzył koalicje wyborcze. O tym, gdzie ma informować w ciągu kolejnych najbliższych dni.