Delegacja Sejmu z Tadeuszem Iwińskim w Helsinkach i Rovaniemi

dodano 2014-12-09 21:59 w kategorii: Kraj

We wtorek 9 grudnia-na zaproszenie przewodniczącego Eduskunty (200-osobowego parlamentu fińskiego) Eero Heinaluoma (socjaldemokrata) - z jednodniową wizytą oficjalną w Helsinkach i Rovaniemi przebywała delegacja Sejmu, na czele z Marszałkiem Radosławem Sikorskim, w skład której wchodził prof. Tadeusz Iwiński.

W 60-tysięcznym Rovaniemi-stolicy fińskiej Laponii, miasta położonego na wysokości północnego kola podbiegunowego i uważanego za siedzibę Św. Mikołaja, nastąpiło uroczyste otwarcie polskiego Konsulatu Honorowego. Co ciekawe Rovaniemi jest miastem partnerskim Olsztyna. Prof. Iwiński odbył rozmowę z burmistrzem Rovaniemi Esko Letvonenem, który jest bardzo zainteresowany intensyfikacją współpracy obu miast i regionów (Warmii i Mazur oraz Laponii).
W Helsinkach odbyły się rozmowy parlamentarne, a także spotkania z prezydentem Sauli Niinisto i premierem Alexandrem Stubbem.

Polska dla 5-milionowej Finlandii jest dziesiątym partnerem handlowym; wzajemne obroty są na poziomie 2,5 mld euro. Finowie zainwestowali nad Wisłą ok. 1,5 mld euro, a w naszym kraju działa ok. 200 spółek z udziałem kapitału fińskiego. Rozwija się współpraca gospodarcza, kulturalna i naukowa; warto zaakcentować, iż model edukacji w Suomi uważany jest za najlepszy w skali świata.