Bańkowska: PO powinna zmienić politykę miłości na politykę litości i miłosierdzia

dodano 2014-12-19 11:44 w kategorii: Kraj

Koniec marzeń o dodatkach do emerytur dla wdów i wdowców po zmarłym współmałżonku. Posłowie koalicji PO-PSL po dwóch latach pracy nad projektem SLD w tej sprawie odrzucili go podczas posiedzenia sejmowej komisji polityki społecznej i rodziny. – To jest rzecz smutna i oznacza, że rząd niewłaściwie prowadzi politykę społeczną. Nie dostrzega tych najsłabszych – oceniła posłanka SLD Anna Bańkowska.

Projekt SLD zakładał przyznanie części świadczenia emerytalnego po zmarłym współmałżonku lub współmałżonce ich wdowom i wdowcom. Maksymalnie 25 proc. całej emerytury. – Ten zmarły całe życia odkładał składki na ubezpieczenie społeczne. To nie jest więc ani łaska ani jałmużna. To jest coś, co po zmarłym małżonku rodzinie się należy – zauważyła Anna Bańkowska.

Przypomniała, że takie rozwiązanie funkcjonuje w wielu europejskich krajach, m.in. Francji, Czechach, na Litwie, w Niemczech i we Włoszech. – Jest to rozwiązanie szczególnie ważne dla tych, którzy otrzymują najniższe emerytury. Jeśli jedno z małżeństwa umiera, to wdowie lub wdowcowi pozostaje żyć często za 700 zł – stwierdziła posłanka SLD. Zarzuciła także koalicji rządzącej, że nie podjęła żadnej dyskusji w sprawie projektu SLD, by np. wprowadzać go stopniowo – rozpoczynając o tych dostających najmniejsze świadczenia. – Odrzucono go bez skrupułów. Rząd mówi o polityce miłości, z której nic nie wynika. Czas zmienić to hasło na politykę litości i miłosierdzia – dodawała Anna Bańkowska.

Posłowie SLD zwracają także uwagę na brak waloryzacji zasiłków pielęgnacyjnych. Tadeusz Tomaszewski przypomniał, że te od 2006 r. nie były waloryzowane. I tu również pomimo złożonego projektu przez SLD, który podnosił kwoty zasiłku pielęgnacyjnego, projekt w zeszłym roku odrzuciła koalicja PO-PSL.  – Apelujemy do pani premier, aby rząd wziął pod uwagę kwestię waloryzacji zasiłku pielęgnacyjnego. Bliżej ludzi – tak, ale może bliżej ludzkich spraw – zaapelował poseł Tadeusz Tomaszewski.