SLD: Niech Kopacz wytłumaczy się z nowych pełnomocników

dodano 2014-12-23 13:04 w kategorii: Kraj

Rzecznik partii Dariusz Joński zapowiedział we wtorek, że Sojusz Lewicy Demokratycznej złoży do premier Ewy Kopacz wniosek o przedstawienie informacji ws. 19 pełnomocników rządu.

Powoływanie pełnomocników, którzy mają w niektórych miejscach zastępować ministrów, jest swoistym obchodzeniem ustawy. Można by powiedzieć więcej, że powoływanie pełnomocniczek jest swoistym wotum nieufności wobec ministrów – mówił na konferencji Joński. I dodał: Przejrzeliśmy listę tych pełnomocników. Są dość ciekawe pozycje, jak pełnomocnik PRM ds. Koordynacji Oceny Skutków Regulacji, pełnomocnik ds. Deregulacji Gospodarczej albo pełnomocnik ds. Rozwoju Wydobycia Węglowodorów. Tym mogą zajmować się ministerstwa.

SLD oczekuje od premier Kopacz konkretnych informacji na temat dokładnej liczby nowo zatrudnionych osób i co za tym idzie – nowych kosztów. Złożymy do premier Kopacz wniosek, aby poinformowała, ile takich osób pracuje, bo pełnomocnik to nie jedna osoba, ale całe biura, doradcy polityczni, osoby zatrudnione w sekretariatach. Okazuje się, że budują się nowe ministerstwa przy ministerstwach – tłumaczył rzecznik SLD. - Zapytamy, ile kosztują, jaki jest zakres ich obowiązków oraz co zrobili, bo to wygląda tak, jakby PO na siłę chciała obejść ustawę. Może powinniśmy się zastanowić, czy Sejm powinien powołać pełnomocnika do zajmowania się Radą Ministrów? – dodał.