SLD: Komorowski powinien zwołać Radę Gabinetową w sprawie górnictwa

dodano 2015-01-12 14:30 w kategorii: Kraj

Od kilku miesięcy SLD apelowało o poważną debatę na temat polskiego górnictwa. Jak do tej pory taka się nie odbyła. Z jednej strony są protestujący pod ziemią górnicy, a z drugiej strony rząd wyznaczył osoby, które są albo niekompetentne albo nie mają pełnomonictw, w każdym razie brakuje im dobrej woli do jakichkolwiek negocjacji - mówił dziś w Sejmie Dariusz Joński.

Rząd według SLD chce restrukturyzować kopalnie pogramem, którego nawet nie konsultował. To wszystko upoważnia nas do tego, abyśmy zaproponowali panu prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu skorzystanie z art. 141 Konstytucji RP i aby pan prezydent Komorowski zwołał Radę Gabinetową. W wyjątkowej sytuacji dla kraju taką Radę Gabinetową może zwołać. Nie musi wysyłać listów do pani premier Ewy Kopacz i ministrów by pytać kto jest odpowiedzialny i jaki jest plan. Według Jońskiego właśnie tam premier Kopacz powinna odpytać wicepremiera Piechocińskiego kto jest winien tej sytuacji.

Po propozycji SLD jutro odbędzie się sejmowa komisja gospodarki w temacie górnictwa - powiedział Joński. Rozważamy również złożenie wniosku o informacje rządu w tym temacie. Rząd premiera Tuska i również rząd Ewy Kopacz liczyły, że ten temat będzie można odkładać. Bierność rządu przez ostatnie lata powoduje, że jesteśmy w tym, a nie innym miejscu. Ta bierność kosztuje. Okazuje się, że przez 20 dni chce się zreformować polskie górnictwo - oburzał się rzecznik prasowy partii.

SLD uważa, że rząd oszukał górników. Oszukał przede wszystkim Donald Tusk, 6 czerwca mówiac, że nie będą likwidowane kopalnie - powiedział Joński. Według niego zrobił to specjalnie przed samymi wyborami. Dwa lata temu wprowadzono program restrukturyzacji między innymi tych czterech kopalń, w tym kopalni Brzeszcze. Zainwestowano 700 milionów złotych, dokonano redukcji załogi o prawie 40% i wprowadzono nowoczesne systemy wydobycia węgla. Najpierw się tym górnikom mówiło, że wprowadzamy pewny plan ratunkowy, a teraz okazuje się, że trzeba dokonać likwidacji - dziwił się Joński.

Jeśli nas stać na importowanie 20 milionów ton węgla, gdzie mniej więcej 20 000 osób pracuje przy jego wydobyciu, czyli 20 000 osób pracuje na wschodzie i my im za to płacimy, a chcemy w Polsce likwidować 10 000 miejsc pracy w górnictwie, co powoduje, że pośrednio 30 000 osób straci miejsca pracy. W tym terenie bezrobocie poszybuje w górę - mówi Joński.

Nie da się rozwiązać tego problemu w ciągu 20 dni. Tych kopalń nie trzeba wcale zamykać, to jest nasze zdanie z uwagi na liczne ekspertyzy, które wskazują, że pokłady węgla są. Jeśli inwestowano w te kopalnie środki finansowe, jeśli są nowoczesne technologie, jeśli zredukowana była załoga, jeśli ten proces się odbywał, to dlaczego należy zamykać te kopalnie teraz - pytał Joński.