SLD apeluje do rządu o weryfikację podatków na węgiel

dodano 2015-01-13 16:05 w kategorii: Kraj

Politycy Sojuszu chcą utworzenia nowego ministerstwa energetyki i górnictwa. Powód: sektor ten jest niezwykle ważny w interesie bezpieczeństwa energetycznego państwa, dlatego powinna odpowiadać za niego osoba w randze niezależnego ministra. SLD postuluje też pilne zweryfikowanie ilości podatków i akcyz na polski węgiel, a następnie ich obniżenia.

Do tony węgla doliczanych jest ponad 100 zł podatków. Podatki, akcyzy kilka lat temu wprowadzał rząd Donalda Tuska. Wtedy, gdy cena węgla była wysoka, rząd chciał na tym zarobić. Może i dobrze, ale dzisiaj sytuacja na rynku węgla jest inna - mówił we wtorek na konferencji przed posiedzeniem Komisji Gospodarki poseł SLD Marek Balt. I zaznaczył, że dziś w wyniku spadających cen surowca należy te podatki zlikwidować. Importowany węgiel jest bardziej opłacalny, ponieważ nie jest tak opodatkowany. Żądamy jak najszybszego zweryfikowania ilości podatków, akcyz i ich obniżenia, aby polski węgiel znów stał się atrakcyjny na rynku. Żądamy utworzenia nowego ministerstwa energetyki i górnictwa, by uznać ten sektor ważnym w interesie bezpieczeństwa energetycznego państwa oraz aby była wyznaczona osoba za niego odpowiedzialna – mówił poseł Sojuszu.

Z kolei, jak zapowiedział na wspólnej konferencji z posłami Sojuszu wiceszef Związku Zawodowego Górników Wacław Czerkawski, protesty górników mogą się niedługo wymknąć spod kontroli. Grono strajkujących cały czas się powiększa, przyłączają się inne branże, które również mogą ucierpieć w wyniku planu likwidacyjnego rządu. Jak relacjonował, poglądy się radykalizują, niebawem fala protestów może objąć cały Śląsk, a następnie przenieść się do Warszawy. Zagrożona jest bardzo duża liczba osób. We wszystkich sektorach powiązanych z górnictwem pracuje około 30 tys. ludzi. Jeśli przedstawi się plan uzdrowienia Kompanii Węglowej rezygnujący z likwidacji, tysiące osób nie będzie obawiała się o miejsce pracy, wówczas protesty mogą ustąpić.

Pierwsze demonstracje Górników rozpoczęły się już 2 lata temu. Wówczas skierowano się do Rządu, by ten podjął działania dotyczące polskiego górnictwa. Mimo wczesnych ostrzeżeń, Rząd interweniuje dopiero teraz, chcąc przeprowadzić cały proces naprawczy w ciągu zaledwie 20 dni. Nie uda się w tym czasie rozwiązać problemów polskiego górnictwa, Rząd zostawił to na ostatnią chwilę – ocenił rzecznik SLD Dariusz Joński. A Czerkawski dodał, iż jeśli działania te zostaną nadmiernie przyśpieszone, to górnicy zrobią wszystko, by ustawę zablokować.

Dane statystyczne pokazują, że obecnie tylko jedna kopalnia Kompanii Węglowej jest rentowna. Ta sama kopalnia jeszcze kilka lat temu przynosiła straty, ale udało się poprawić jej kondycję. Okazuje się, że lekiem na brak rentowności nie jest jedynie likwidacja. Dodatkowo, jeszcze 2 lata temu w Krynicy, Kompania Węglowa otrzymała nagrodę i została uznana najlepszą firmą w Europie. Czy naprawdę Kompania Węglowa mogła się tak stoczyć i jest teraz spółką chorą?- pytał Czerkawski. I zaznaczył, że badania pokazują że w kopalniach przeznaczonych do likwidacji znajdują się złoża węgla o dostępności przez najbliższe co najmniej 30 lat. Dodatkowo dysponują one właściwym wyposażeniem, nowoczesnymi technologiami, gdyż w niektórych z kopalni przeprowadzono inwestycje na kwotę ponad 700 mln zł. To niekorzystna sytuacja makroekonomiczna powoduje ich problemy gospodarcze. Prawidłowe zarządzanie spółką utrudniają również częste zmiany na stanowisku prezesa – w ciągu roku nastąpiły już dwie. Potencjał kopalni musi być zauważalny, ponieważ pojawiła się propozycja prywatyzacji trzech kopalni. Czerkawski podkreślił, że nie jest przeciwny ich wykupieniu, pod warunkiem sprawdzenia rzetelności inwestora. Podkreślił, że prywatyzacja jest częścią strategii górnictwa.

Z kolei posłowie Sojuszu zauważyli, że zastanawiające jest milczenie wicepremiera Janusza Piechocińskiego, który przecież odpowiada za gospodarkę. SLD liczy,  że szef PSL wreszcie aktywnie włączy się do rozmów z górnikami, zaś premier Kopacz  przedstawi konkretny projekt, który nie będzie powtarzał postanowień „planu naprawczego”.