SLD: Premier Kopacz wprowadza Polaków w błąd ws. likwidacji kopalni

dodano 2015-01-15 16:37 w kategorii: Kraj

SLD chce wiedzieć od premier Ewy Kopacz, dlaczego wprowadza opinię publiczną w błąd twierdząc, że w ustawie węglowej nie ma mowy o likwidacji kopalń. W ustawie aż 23 razy pada słowo „likwidacja” - zauważył poseł SLD Dariusz Joński.

Zdaniem rzecznika prasowego Sojuszu premier Kopacz „albo nie wie, co przedstawia i nie zna treści projektu albo wszystkich oszukuje. Podczas konferencji prasowej w Sejmie Joński zapowiedział, że KP SLD w głosowaniu nad projektem tzw. ustawy węglowej zagłosuje przeciw. Natomiast w przyszłym tygodniu przedstawiciele partii spotkają się ze strajkującymi górnikami, aby porozmawiać o ich sytuacji.

Poseł Marek Balt przypominał, że zdaniem SLD receptą na utrzymanie kopalni jest obniżenie o połowę ponad 30 podatków i opłat górniczych, którymi obłożony jest polski węgiel. Zwrócił uwagę, że pomimo wniosków o to kierowanych przez Sojusz do ministra gospodarki, Janusz Piechociński nic nie zrobił w tej sprawie. - PSL powinno zrozumieć, że tak samo jak w rolnictwie, tak i w gospodarce są wzgórki i dołki. - Należy wesprzeć górnictwo, ponieważ od niego zależy bezpieczeństwo energetyczne Polski – stwierdził poseł SLD. - Kopalnie to nie chlewiki. Nie da się ich zamknąć na rok i potem znów uruchomić po roku. Po likwidacji kopalni potrzeba olbrzymich nakładów finansować by ją odbudować – dodał Marek Balt. Polityk poinformował także, że działacze SLD podjęli decyzje o wsparciu strajków i protestów na Śląsku. - Będziemy uczestniczyli w tych manifestacjach – zapowiedział.

Politycy Sojuszu przypomnieli także, że w czwartek w Sejmie odbyła się z inicjatywy KP SLD informacja bieżąca na temat sytuacji w górnictwie. Na sali posiedzeń nie pojawiła się jednak premier Ewa Kopacz, a wicepremier Janusz Piechociński – zdaniem SLD – nie przedstawił posłom konkretnych rozwiązań.