Postulat SLD: Utworzyć fundusz pomocy kredytobiorcom z pieniędzy banków

dodano 2015-01-20 16:47 w kategorii: Kraj

SLD proponuje utworzenie specjalnego funduszu pomocy kredytobiorcom, który pomagałby wszystkim osobom mającym chwilowe problemy ze spłatą kredytów. Zasilałyby go swoimi pieniędzmi banki, na które Sojusz chce nałożyć podatek od transakcji finansowych. Dałoby to  rocznie w sumie nawet 2,5 mld zł  na pomoc.

Jak precyzuje rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński pomoc z tego funduszu skierowana byłaby praktycznie do wszystkich kredytobiorców, którzy np. w wyniku zdarzenia losowego lub utratę pracy chwilowo nie byli w stanie spłacać rat kredytów hipotecznych. Chodzi nie tylko o tych posiadających kredyty we franku szwajcarskim lub euro, ale także w złotówkach. – Prawo powinno być równe wobec wszystkich. Jeżeli państwo ma pomagać komukolwiek to powinno pomagać wszystkim mającym problemy ze spłatą kredytu, niezależnie w jakiej walucie go wzięli – powiedział Dariusz Joński.

Zgodnie z propozycją Sojuszu, do funduszu trafiałyby pieniądze z podatku od transakcji finansowych, który nałożony byłby na instytucje finansowe. Jak przypomniał poseł SLD Wincenty Elsner taki podatek obowiązuje obecnie w niema połowie krajów Unii Europejskiej. Już dwa lata temu wprowadzić go ustawą chciał także SLD, ale nie zgodził się wówczas na to były już minister finansów Jacek Rostowski. Teraz Sojusz znów postuluje o jego wprowadzenie. – To banki także muszą ponieść odpowiedzialność za obecną sytuację. Przecież to one wykorzystywały marzenia młodych Polaków o własnym mieszkaniu, ich naiwność i bardzo łatwą ręką rozdawali kredyty. Teraz nie możemy dopuścić, żeby młodzi tracili mieszkania – zauważył Wincenty Elsner, który postuluje również potrzebę zmiany w prawie dot. udzielania kredytów.

Według posłów Sojuszu do funduszu pomocy kredytobiorcom z podatku mogłoby trafić nawet 2,5 mld zł. Te pieniądze przeznaczone byłyby nie tylko na pomoc, ale i na doradztwo oraz mediatorów potrzebnych w rozmowach między zadłużonym klientem a bankiem.

Ekspert SLD, dr Wojciech Szewko uważa także potrzebne jest także ustawowe wprowadzenie możliwości przewalutowania kredytów we frankach lub euro na złotówki po średnim kursie NBP. Jego zdaniem należy też wprowadzić do ustawy zestaw klauzul niedozwolonych. – Państwo prawa powinno gwarantować obywatelom zaufanie do systemu, w którym funkcjonuje. Obecnie tak nie jest, bo biorąc kredyt klient nie wie, jakie jednostronne decyzje bank podejmie w trakcie działania umowy kredytowej – zauważył dr Szewko.

SLD chce przedyskutować te propozycje na spotkaniu z premier Ewą Kopacz. Politycy Sojuszu apelują do szefowej rządu o zorganizowanie takiej rozmowy w sprawie pomocy kredytobiorcom z przedstawicielami wszystkich najważniejszych sił politycznych w Polsce.