Joanna Senyszyn wśród najbardziej wpływowych kobiet polityki

dodano 2015-01-21 12:17 w kategorii: Kraj

Gazeta Wyborcza zaprezentowała  najbardziej wpływowe kobiety polskiej (i unijnej) polityki.

Po najbardziej wpływowych kobietach show-biznesu i kultury oraz innowatorkach i kobietach mediów Gazeta przedstawiła ostatnią część rankingu 50 najbardziej wpływowych Polek - liderki krajowej i unijnej polityki.

Pierwszym kryterium tworzenia listy były wyniki wyszukiwania w Google'u (czyli liczba zindeksowanych przez Google'a materiałów w sieci na temat danej osoby - pochodzących zarówno z mediów tradycyjnych, jak i portali internetowych). Do rankingu weszły panie z najwyższymi wynikami w swej kategorii.

Drugim kryterium była liczba osób śledzących profil danej osoby na Facebooku (profile zarówno publiczne, jak i prywatne). Wpływ był mierzony liczbą przyjaciół czy lajków osób śledzących profil (followers). Tak samo został policzony wpływ w mikroblogowym serwisie Twitter (liczba followersów) oraz zdjęciowym serwisie Instagram (liczba obserwujących).

Ostatnim kryterium była liczba filmów z daną osobą zamieszczonych w serwisie wideo YouTube'a. (Dane pochodzą z pierwszej połowy stycznia 2015 r. i mogą nieco różnić się od aktualnych).

Wyniki te zostały dodane, a podana przy nazwiskach liczba punktów jest sumą obecności i aktywności osoby w sieci. Ponieważ obecna struktura mediów sprzyja nadreprezentacji w sieci treści rozrywkowych, ranking został podzielony na pięć kategorii.

Oto jak w rankingu została opisana działalność wiceprzewodniczącej SLD.

Joanna Senyszyn, 66 lat

Znana jest ze swego ciętego języka i ateistycznych poglądów. Kiedy tylko doszła do siebie po zawale, który miała na dworcu w Gdyni, natychmiast zamieściła na Twitterze wpis: "Nie lękajcie się. Nie tylko nie ma światełka w tunelu, ale nawet tunelu nie ma". Wśród jej słynnych powiedzonek są m.in.: "Ci, którzy rzucali w nas jajami, są już bez jaj", "Jezus był lewicowy", "Nadchodzi kaczyzm", "Marketing palikotyczny". Przez przeciwników nazywana "talibem postępu" sama przyznaje, że najważniejsze dla niej są prawa człowieka i prawa zwierząt. Profesor nauk ekonomicznych, doktorat pisała z tuczu trzody chlewnej, co - jak twierdzi - świetnie pomogło jej odnaleźć się w polityce. Współzałożycielka i przewodnicząca Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny, której celem jest uświadamianie kobiet o prawie do antykoncepcji, diagnostyki prenatalnej i przerywania ciąży. Na Facebooku ma ponad 10 tysięcy fanów, na Twitterze jej wpisy śledzi prawie 9 tysięcy osób. Zapisy telewizyjnych starć Senyszyn z Wojciechem Cejrowskim i Januszem Korwin-Mikkem obejrzało na YouTubie kilkaset tysięcy internautów.