SLD ws. franka: Konsekwencje powinny ponieść banki

dodano 2015-01-21 12:26 w kategorii: Kraj

KP SLD złożył do marszałka Sejmu wniosek o informację premier Ewy Kopacz w sprawie sytuacji kredytobiorców i pomocy im w związku z wyższym kursem franka szwajcarskiego. Sojusz uważa, że konsekwencje obecnej sytuacji powinny ponieść banki.

Zgodnie z propozycją lewicy, informacja rządu miałaby być przedstawiona na czwartkowym posiedzeniu Sejmu. Tak zawnioskowano w piśmie do marszałka Sejmu.  – Jeśli jednak tak się nie stanie, ponowimy wniosek na kolejnym posiedzeniu – zapowiedział rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński.

Sojusz chce, aby premier poinformowała posłów o skali zagrożenia niewypłacalności i utraty nieruchomości kredytobiorców posiadających kredyty w obcych walutach i złotówkach, a także poznać propozycje rządu, by temu zapobiec. SLD chce również informacji w Sejmie o klauzulach stosowanych przez banki, w szczególności tzw. spreadu. – Pojawiają się głosy, że stosowanie tego spreadu mogło być nielegalne z punktu widzenia ochrony praw konsumenta. Banki stosowały ten mechanizm, aby w sposób sztuczny i ukryty podwyższać marże tego kredytu – zauważył poseł Wincenty Elsner.

Posłowie zapowiedzieli także, że informacja rządu powinna dotyczyć odpowiedzialności banków w tej sprawie.  - Nie oczekujemy dosypywania kredytobiorcom, w szczególności tym posiadającym kredyty we frankach, miliona złotówek z budżetu państwa. To nie budżet państwa powinien ponosić konsekwencje, ale banki – stwierdził poseł Elsner.

We wtorek SLD przedstawił propozycję utworzenia specjalnego funduszu pomocy kredytobiorcom, który zasilany byłby z pieniędzy banków z nowego podatku od transakcji finansowych.