„Bałtyk – Adriatyk” bez portu lotniczego w Bydgoszczy?

dodano 2015-01-22 07:58 w kategorii: Wojewódzkie

21.01.2015 Komisja Europejska opublikowała raport o zaawansowaniu realizacji korytarza transportowego "Bałtyk – Adriatyk”, wiodącego przez Kujawsko-Pomorskie. Na mapie trasy nie uwidoczniono jednak bydgoskiego portu lotniczego.

Zwrócił na to uwagę m.in. prezes Stowarzyszenia „Metropolia Bydgoska” Piotr Cyprys, wystosowując do posła Janusza Zemke list z prośbą o interwencję w celu naprawienia tej nieścisłości. Jak wiadomo, poseł jest członkiem komisji transportu Parlamentu Europejskiego, żywo zainteresowanym sprawami inwestycji transportowych w województwie kujawsko-pomorskim, zwłaszcza o tak znaczącej wadze.

Korespondencja Piotra Cyprysa stała się dla posła inspiracją do skierowania priorytetowego zapytania poselskiego do Komisji Europejskiej (21 stycznia br.) o wyjaśnienie faktu pominięcia portu lotniczego w Bydgoszczy.

Do mnie, jako do członka Komisji Transportu i Turystyki PE, zwracają się mieszkańcy z województwa kujawsko-pomorskiego w sprawie pominięcia w materiale, opublikowanym na stronie internetowej Komisji Europejskiej, pt. The Core Network Corridos – Progres Report of the European Coordinators – lotniska międzynarodowego w Bydgoszczy. W materiale tym, na stronie 20 znajduje się mapa korytarza "Bałtyk – Adriatyk". Niestety, nie uwzględniono na niej wspomnianego portu lotniczego, który jest bardzo ważnym atutem regionu i korytarza. W związku z tym, zwracam się z prośbą o wyjaśnienie tej sprawy i skorygowanie materiału – napisał poseł Janusz Zemke.

O udzielonej odpowiedzi niezwłocznie poinformujemy czytelników.

nim, Bydgoszcz, 21 stycznia 2015 r.