Iwiński: Polska nie przyczyniła się do pokojowego rozwiązania konfliktu w Donbasie

dodano 2015-01-23 13:46 w kategorii: Kraj

Polska nie wykorzystała historycznej szansy, by zaprosić do kraju prezydenta Rosji Władimira Putina oraz prezydenta Ukrainy Petro Poroszenki i przyczynić się do pokojowego rozwiązania konfliktu na Ukrainie – uważa poseł SLD Tadeusz Iwiński.

Zdaniem wiceprzewodniczącego sejmowej komisji spraw zagranicznych taką szansę stwarzały obchody 70. rocznicy wyzwolenia obozu Auschwitz-Birkenau, na które do Polski przyjedzie wiele międzynarodowych delegacji rządowych. Odbędą się one w najbliższy wtorek.

Iwiński wspólnie z rzecznikiem prasowym SLD Dariuszem Jońskim przypominali, że w ubiegłym roku o zaproszeniu prezydenta Rosji na uroczystości mówił m.in. prezydent Bronisław Komorowski.  – Gdzie w takim razie to zaproszenie się podziało? – dopytywał Dariusz Joński.

- Upolitycznienie tego wydarzenia wydaje się rzeczą niebezpieczną i groźną – dodał Tadeusz Iwiński. Poseł zaznaczył, że szansę wykorzystali niedawno Francuzi, którzy zaprosili Władimira Putina na obchody 70. rocznicy desantów aliantów w Normandii. – To jest błąd, że nie wykorzystaliśmy tej szansy i nie mieliśmy tyle wyobraźni, co Francuzi – stwierdził poseł Iwiński.