SLD domaga się odwołania zarządu JSW

dodano 2015-01-28 17:04 w kategorii: Kraj

SLD apeluje do premier Ewy Kopacz o odwołanie zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej. To reakcja na rozpoczęty w środę strajk górników w kopalniach należących do tej spółki.

Zdaniem rzecznika prasowego SLD Dariusza Jońskiego problemy JSW wynikają głównie właśnie z tego, że spółka jest źle zarządzana. - Pogrążył ją skarb państwa, a właściwie minister, który za to odpowiada – stwierdził poseł SLD. Jego zdaniem błędnie prowadzona była polityka kadrowa i finansowa spółki. - Od momentu prywatyzacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej skarb państwa traktował ją jako dojną krowę. 5,5 mld zł i wszystkie dywidendy przekazano z niej do budżetu. Także polityka kadrowa daje wiele do życzenia. Prezesem spółki został człowiek który jest zwykłym urzędnikiem, człowiek który nie potrafi rozmawiać, szukać kompromisu – zauważył Dariusz Joński. Dlatego jego zdaniem obecny zarząd powinien zostać natychmiast odwołany.

Poseł Wincenty Elsner przypomniał, że co roku zwracał uwagę ministrowi finansów – najpierw Jackowi Rostowskiemu, a potem Mateuszowi Szczurkowi – na rokroczne wykorzystywanie zysków JSW do zasypywania dziury budżetu państwa. – Czas koniunktury w przemyśle węglowym nie został wykorzystany. Te pieniądze nie zostały w przedsiębiorstwie, aby je przygotować na trudny czas, który teraz nastąpił – powiedział poseł SLD.