Krystyna Łybacka nominowana do nagrody MEP Awards!

dodano 2015-01-31 10:46 w kategorii: Ludzie

Poznańska posłanka do Parlamentu Europejskiego została nominowana do tytułu Posła Roku w kategorii Badania i Innowacje! To niezwykle prestiżowe wyróżnienie, zwłaszcza że otrzymała tę nominację zaledwie po półrocznej działalności w PE.

Poseł Krystyna Łybacka, która zawsze słynęła z pracowitości i tego, że nie spoczywa na laurach, w Parlamencie Europejskim jest zaangażowana m.in. w pracę na rzecz wdrażania i promocji programu Horyzont 2020, który jest największym programem badawczym Unii Europejskiej w dziedzinie rozwoju badań i innowacji, dysponujący kwotą ok. 80 miliardów euro na lata 2014-2020. Poznanianka reprezentuje również Parlament Europejski w Europejskim Instytucie Technologii i Innowacji, który zajmuje się między innymi integracją szkolnictwa wyższego i przedsiębiorczości w obszarze badań naukowych i innowacji. To także z jej inicjatywy została wydana broszura informacyjna "Horyzont 2020" skierowana szczególnie do szkół wyższych i przedsiębiorców ułatwiająca aplikowanie po środki z tego programu. Konkurs na najlepszych Posłów Parlamentu Europejskiego organizowany jest przez The Parliament Magazine, dwutygodnik zajmujący się działalnością Unii Europejskiej. Nominacje dla najlepszych Posłów w przyznawane są od 2005 roku - czytamy na codziennypoznan.pl.

źródło foto: Facebook Krystyny Łybackiej