Leszek Miller: Dziś otwieramy drzwi dla młodych ludzi w polityce

dodano 2015-01-31 12:48 w kategorii: Kraj

W Warszawie odbywa się spotkanie przewodniczących rad powiatowych SLD z całego kraju. To kolejny etap przygotowań do zbliżających się kampanii wyborczych.

Szef SLD, Leszek Miller zagrzewał do boju przybyłych z całej Polski działaczy lewicy. Na pełnej niemal sali kolumnowej dyskutowano o programie partii i dwóch elekcjach, które są przed partią. Miller odnosząc się do ostatnich wydarzeń w polskim górnictwie apelował do zebranych aby utrzymywać stały kontakt ze związkami i reprezentacjami pracowników w różnych branżach. Nie może być dla nikogo wątpliwości jakie miejsce zajmuje SLD w tych konfliktach - powiedział Miller. Jesteśmy też przeciwko prywatyzacji usług publicznych. W gospodarce rynkowej nie wszystko jest na sprzedaż. Zdrowie ludzkie, edukacja publiczna czy opieka społeczna nie mogą być towarami - dodał Miller.

Musimy być silni. Zaczynaliśmy z dwudziestopięcioosobowym klubem poselskim, dziś jest nas już 34. Klub poselski składa wiele inicjatyw, ale leżą one w zamrażarce sejmowej. To się nie zmieni, dopóki nie zmieni się geografia polityczna. Jednym słowem musi być nas więcej, żeby w Polsce problemów było mniej - dodał szef SLD.

Od 25 lat jesteśmy jedyną i ciągle reprezentowaną w parlamencie lewicą. SLD ma tutaj pozycję szczególną. Mimo często wrogiego otoczenia jesteśmy i nie zamierzamy schodzić ze sceny politycznej. Będzie się z nami walczyć z użyciem różnych metod, zarówno godnych i niegodnych. Żadna potwarz, żadna obelga nie będzie nam oszczędzona - dodał.

Przewodniczący odniósł się też do kandydatury Magdaleny Ogórek na urząd Prezydenta RP.SLD otworzył kiedyś drzwi Unii Europejskiej. Dziś otwieramy drzwi dla młodych ludzi w polityce - powiedział Miller. Magdalena Ogórek nie jest kandydatką salonu i ani kandydatką elit. Szef Sojuszu przypomniał, że tak było w 1995 roku kiedy Aleksader Kwaśniewski jeździł po Polsce i mówił, że nie chce go salon, że nie chcą go elity, ale chcą go ludzie w całej Polsce.

Na spotkaniu Sekretarz Generalny SLD Krzysztof Gawkowski poinformował o stanie przygotowań partii do wyborów oraz o kalendarzu wyborczym. Głos zabrał również szef sztabu wyborczego Magdaleny Ogórek, Leszek Aleksandrzak, który przybliżył formę funkcjonowania sztabu.