List na otwarcie biura poselskiego Wincentego Elsnera

dodano 2015-02-05 14:30 w kategorii: Kraj

Koleżanki i Koledzy!

Trzy lata biuro poselskie wrocławskiego posła Sojuszu Lewicy Demokratycznej było zamknięte. Była to konsekwencja tamtych wyborów - z roku 2011. I nie był to dobry czas - zarówno dla samego SLD - jak i dla całej dolnośląskiej lewicy. Dzisiaj to już jest przeszłość. Dzisiaj mogę zakomunikować wszystkim: we Wrocławiu przy ulicy Matejki 6, w budynku będącym siedzibą SLD, otwarte zostało Biuro Poselskie Wincentego Elsnera.

I tak już pozostanie. Nie powtórzy się sytuacja sprzed 3 lat. Bo Wrocław i cały Dolny Śląsk potrzebują silnej reprezentacji lewicowej i centro-lewicowej. Zarówno tutaj - na Dolnym Śląsku i we Wrocławiu - jak i w Sejmie. W Klubie Poselskim SLD jest nas troje: posłanka Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska, poseł Ryszard Zbrzyzny i ja - Wincenty Elsner. Jestem przekonany, za kilka miesięcy, po wyborach, w Sejmie VIII kadencji, podwoimy reprezentację Dolnego Śląska.

Niech symbolem czekających dolnośląską lewicę zmian będzie Świdnica, leżąca zaledwie czterdzieści kilometrów od Wrocławia. Świdnicą rządzi prezydent Beata Moskal-Sławniewska - wybrana w ostatnich wyborach samorządowych z komitetu wyborczego SLD - Lewica Razem. Wierzę że już w kolejnych wyborach zmiana nastąpi również we Wrocławiu. W ostatnich wyborach urzędujący prezydent Rafał Dutkiewicz otrzymał od wyborców żółtą kartkę, wygrywając dopiero w dogrywce. W następnych dostanie czerwoną!

Dlatego warto wspólnie rozmawiać, wspólnie debatować, wspólnie planować. By też wspólnie doprowadzić do zmian we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Bo jest wiele miejsca dla lewicy:  w Polsce i na Dolnym Śląsku. Trzeba tylko umieć to dostrzec i wykorzystać. Jestem przekonany, że inicjatorem tych działań będzie Sojusz Lewicy Demokratycznej. Pozostający najsilniejszym podmiotem politycznym tej części sceny politycznej. I posiadający dobrą i rozpoznawalną markę. Chciałbym, abyśmy w oparciu o SLD zbudowali prężne i skuteczne środowisko lewicowe Dolnego Śląska i Wrocławia. Lewicę Razem!

Moje Biuro Poselskie jest otwarte dla wszystkich. Nie będzie w nim godzin urzędowania raz na tydzień i kolejki petentów czekających w korytarzu. Zapraszam na spotkanie i na kawę każdego dnia, gdy tylko będę we Wrocławiu. Numer mojej komórki jest dostępny dla wszystkich: na stronie internetowej wincentyelsner.pl i na facebooku. Zapraszam, dzwońcie! Aby porozmawiać i umówić się na spotkanie.