SLD z apelem do prezydenta ws. ratyfikacji konwencji antyprzemocowej

dodano 2015-02-09 14:28 w kategorii: Kraj

Politycy Sojuszu Lewicy Demokratycznej apelują do prezydenta Bronisława Komorowskiego o jak najszybsze ratyfikowanie konwencji antyprzemocowej.

Ustawę pozwalającą głowie państwa na jej podpisanie w ubiegły piątek uchwalił Sejm. Zdaniem wicemarszałka Sejmu Jerzego Wenderlicha prezydent nie powinien spoglądać na kalendarz wyborczy i kalkulacje polityczne czy opinię Kościoła i Episkopatu, ale powinien ponad podziałami politycznymi, ratyfikować konwencję. – To  ważny i fundamentalny dokument z punktu widzenia  nie tylko kobiet, ale również całego społeczeństwa i Europy. Powinien on łączyć, a nie dzielić – zauważył Jerzy Wenderlich.

Wiceprzewodnicząca SLD Paulina Piechna-Więckiewicz wyraziła nadzieję, że prezydent weźmie pod uwagę argumenty merytoryczne ws. konwencji, a nie argumenty biskupów. – Wierzę, że zwróci Pan uwagę na ofiary przemocy i zakończy jak najszybciej ten szczęśliwie rozpoczęty proces ratyfikacji tego dokumentu – zaapelowała do Bronisława Komorowskiego Piechna-Więckiewicz.