SLD przeciw zwiększaniu wydatków obronnych państwa do 2 proc. PKB

dodano 2015-02-17 15:29 w kategorii: Kraj

Politycy Sojuszu są przeciwni zwiększeniu od przyszłego roku wydatków na obronę. Proponują zaś, by większe nakłady poszły na naukę i nowe technologie. Zwiększenie wydatków z 1,95 proc. PKB do minimum 2 proc. zaproponowało MON.

SLD jest przeciwne zwiększenia środków na wojsko. W tej chwili Platforma Obywatelska z Prezydentem proponuje wzrost do 2 % PKB. Te 800 milionów można przekazać na naukę, czy badania, które w Polsce są pomijane w polityce Platformy –  zauważył rzecznik SLD Dariusz Joński. I podkreślił: - Po raz kolejny mamy do czynienia ze strony Platformy retoryką wojenną i budowaniem takiego poczucia zagrożenia wojennego. - Joński dodał, że wzrost ten byłby jednym z najwyższych w wskaźników w Unii Europejskiej. Obecnie 1,95 proc. PKB jest już wystarczająco wysokim stanem. Więcej  wydają takie państwa, jak Wielka Brytania czy Turcja. - Wystarczy by Ministerstwo Obrony Narodowej dobrze wydawało rozdysponowane środki. Przez ostatnie 6 lat blisko 8 miliardów złotych nie było wydane - mówił Joński.  Według niego rozwój państwa nie polega na zwiększaniu środków finansowych na zbrojenia, tylko inwestycje w naukę, badania. W tej chwili na naukę wydajemy 0,4 % PKB. Rzecznik podkreślił, że  gdyby Sojusz Lewicy Demokratycznej współrządził Polską, odwrócono by  te proporcje.

Platforma mówi więcej na zbrojenia, SLD mówi więcej na naukę. Nie można żyć w Kraju w którym wydajemy prawie 3 razy więcej na zbrojenia, niż na naukę, badania i rozwój. Dla porównania na zbrojenia w Norwegii, Danii, Holandii, czy Bułgarii wydaje się poniżej 1,5% PKB w Hiszpanii poniżej 1% PKB, a we Włoszech, czy Niemczech wskaźnik wynosi 1,2 % PKB.

SLD apeluje do Platformy Obywatelskiej, do Pani Premier Kopacz aby nie używała retoryki wojennej. Nie musimy czuć się zagrożeni, należymy do struktur NATO, jesteśmy bezpieczni, a przewidziane w budżecie 32 miliardy złotych rozdysponowane przez Ministerstwo Obrony Narodowej, są wystarczające, gdyż nawet w ubiegłym roku MON nie wydał prawie miliarda złotych, przez nieprzygotowane lub nieprawidłowe przetargi.
W państwach przynależnych do NATO istnieje reguła odnosząca się do przeznaczania około 0,25% PKB na zakup nowego uzbrojenia. Dr Wojciech Szewko uważa, że Polska również powinna zastosować się do takich wytycznych. Polska posiada 1,95% PKB, które przeznaczane jest na wydatki związane z wojskiem, ale obejmuje to również środki przekazywane na emerytury wojskowe czy ośrodki wypoczynkowe. Szewko stwierdził, że rząd polski powinien przeznaczyć około 0,25% PKB na zakupy nowego uzbrojenia. Jednocześnie zaznaczył, że Polska zbyt mało środków wydaje na badania i rozwój w dziedzinie wojskowości oraz innowacji w przemyśle zbrojeniowym.

Dr Wojciech Szewko przypomniał, że na naukę i rozwój w dziedzinie wojskowości przeznaczanych jest jedynie 0,37% PKB. Szewko nie tylko apeluje o zwiększenie wydatków na badania i rozwój, ale również na Agencję Wywiadu, która w obecnej chwili posiada około  120 mln zł budżetu. -Natomiast na Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego Polska wydaje zaledwie 450 mln zł - mówił ekspert. - Niektóre organizacje terrorystyczne posiadają więcej pieniędzy na jeden zamach, niż Polska na wszystkie wydatki Agencji Wywiadu- mówi dr. Szewko. Ekspert SLD przekonuje, że wydatki te powinny ulec zmianie, ze względu na narastające zagrożenie terrorystyczne w Unii Europejskiej, a także na całym świecie.