Oscar dla PISF. Złota Malina dla Platformy

dodano 2015-02-23 19:11 w kategorii: Ludzie

Gratuluję twórcom historycznego sukcesu. To wielkie osiągnięcie każdego członka ekipy filmowej. Ale to także wielki sukces polskiej kinematografii.

Kinematografii, która została podniesiona z dna dzięki stworzeniu spójnego systemu finansowania ze środków publicznych. Miało to miejsce za rządów SLD i tegoroczny Oscar jest także po części wyróżnieniem dla Waldemara Dąbrowskiego i Agnieszki Odorowicz – twórców Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

Niestety w tej historii są też czarne charaktery. Są nimi ci, którzy dziesięć lat temu głosowali przeciwko powstaniu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej. Przeciwko powstaniu PISF głosowała cała Platforma Obywatelska z Bronisławem Komorowskim, Ewą Kopacz, Donaldem Tuskiem i Grzegorzem Schetyną na czele. Dzisiaj gdy chcą świecić odbitym światłem „Idy” pamiętajmy, że jest to w najlepszym razie niestosowność a w najgorszym obłuda.

Platforma głosując przeciwko powstaniu PISF głosowała przeciwko powstawaniu takich filmów jak „Ida”, „Róża”, czy „Bogowie”. Aha. Dzisiejszy „prezydent Europy” dziesięć lat temu pokrzykiwał, że ustawa o kinematografii to próba „nałożenia na ludzi haraczu”. Jedyną partią głosującą w 2005 roku razem z Platformą była Samoobrona. To chyba najlepsza puenta.