SLD: STOP dla propozycji PO o wjeździe do miast tylko dla wybranych aut

dodano 2015-02-25 14:41 w kategorii: Kraj

SLD przeciwny propozycji PO, która chce zakazać wjazdu do centrów miast starych aut. - To jest pomysł z kategorii idiotycznych – ocenia rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński. Zdaniem polityków SLD postulat przedstawiony przez PO będzie bardzo kosztowny dla wszystkich kierowców – nie dość, że będą musieli ponieść dodatkową opłatę za dopuszczenie do wjazdu do centrum miasto, to spowoduje problem związany z przemieszczaniem się pomiędzy miastami i możliwością wjechania w ich ścisły obręb. Co więcej - każda gmina będzie swobodnie podejmowała decyzję, które samochody będą mogły poruszać się po mieście, a które nie.  – To jest zamysł pochodzący ze stolic państw bogatych – z Londynu i Berlina. Ale trudno nam się porównywać do zarobków w tych krajach i średniego wieku samochodów w tych państwach – zauważył Dariusz Joński.

PO argumentuje, że chodzi o zmniejszenie ilości emisji spalin do powietrza. Jednak – jak wskazuje Dariusz Joński – tylko 30 proc. ze smogu w miastach pochodzi z rur wydechowych aut, a aż 70 proc. z kominów. - Problem dużych miast polega na centralnym ogrzewaniu, którego brakuje w centrum miast. SLD proponowało uniknięcie tego problemu poprzez stworzenie specjalnych spalarni i sieci ogrzewania centralnego dla każdego budynku w większych aglomeracjach – rzecznik prasowy SLD.

Według posła SLD Wincentego Elsnera beneficjentami tej ustawy, jeśli weszłaby w życie nie byliby kierowcy czy mieszkańcy dużych miast, ale koncerny samochodowe i banki, które udzielałyby kredytów na zakup nowszych aut.  – Jeśli mamy postawić znak STOP to nie stawiajmy go kierowcom, którzy chcą wjechać do miasta, ale postawy ten znak temu idiotycznemu projektowi – powiedział Elsner.