SLD domaga się wyjaśnień od ministrów ws. wysłania wojskowych szkoleniowców na Ukrainę

dodano 2015-02-26 13:23 w kategorii: Kraj

SLD domaga się wyjaśnień od ministrów obrony i spraw zagranicznych ws. wysłania wojskowych szkoleniowców na Ukrainę

Złożymy wniosek o zwołanie w przyszłym tygodniu posiedzeń sejmowych komisji: obrony narodowej i spraw zagranicznych w sprawie wysłania polskich szkoleniowców wojskowych na Ukrainę – zapowiedział rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński.

Poseł SLD na briefingu prasowym w Sejmie zauważył, że parlamentarzyści o tym, że Polska ma wysłać swoich szkoleniowców na Ukrainę dowiedzieli się z mediów i od doradcy ministra obrony gen. Bogusława Paceka, który o sprawie napisał na swoim profilu na Twitterze. – To niepoważne. Parlament musi w tej sprawie podjąć decyzję. O tak ważnych sprawach nie możemy  dowiadywać się z mediów – powiedział Dariusz Joński. Jednocześnie zwrócił uwagę na to, że sprawa nie była omawiana nawet na Radzie Bezpieczeństwa Narodowego, która odbyła się w zeszłym tygodniu.

SLD na wspólnym posiedzeniu komisji obrony narodowej i spraw zagranicznych chce uzyskać informacje od ministrów – Tomasza Siemoniaka i Grzegorza Schetyny -  dotyczącą ilości ekspertów, którzy mieliby zostać wydelegowani na Ukrainę, w jakim celu, w jakim zakresie i na jaki okres mieliby się podjąć szkolenia  Ukraińców. Zdaniem rzecznika prasowego SLD ważnym aspektem jest również wyjaśnienie tego, czy w ślad za szkoleniowcami na Ukrainę zostanie wysłana broń z Polski.