Paulina Piechna-Więckiewicz i Wincenty Elsner: Sejmowa debata o związkach partnerskich

dodano 2015-02-26 15:28 w kategorii: Kraj

Z inicjatywy wiceprzewodniczącej SLD Pauliny Piechny-Więckiewicz i posła SLD Wincentego Elsnera, we wtorek 24 lutego, odbyła się w Sejmie debata poświęcona związkom partnerskim. W debacie wzięli udział przedstawiciele środowisk LGBT, szczególnie zainteresowani ustawą o związkach partnerskich. Dokładnie dwa lata temu, Sojusz Lewicy Demokratycznej złożył w Sejmie projekt ustawy legalizujący związki partnerskie w Polsce. Pomimo uzyskania wszystkich niezbędnych opinii, projekt ten nie został dotychczas skierowany przez Marszałka Sejmu do I czytania. Opór konserwatywnych posłów PO prowadzi nieuchronnie do tego, że ta oczekiwana od lat ustawa pozostanie w sejmowej "zamrażarce" do końca bieżącej kadencji Sejmu. Sojusz Lewicy Demokratycznej podjął próbę wprowadzenia projektu ustawy o związkach partnerskich pod obrady Sejmu w przyszłym tygodniu, składając do Marszałka Sejmu wniosek o uzupełnienie porządku obrad o ten projekt.

Podczas debaty w Sejmie Paulina Piechna-Więckiewicz i Wincenty Elsner dyskutowali z przedstawicielami środowisk LGBT o rozwiązaniach dotyczących związków partnerskich, zawartych w projekcie SLD. Zgodzono się, że projekt ten w znacznej mierze spełnia oczekiwania par zainteresowanych legalizacją związków partnerskich w i jest projektem istotnie lepszym od projektu proponowanego przez posłów Platformy Obywatelskiej. Zapowiadany przez posła Dunina projekt grupy posłów PO wprowadza jedynie namiastkę związków partnerskich i często określany jest mianem projektu „kadłubkowego”. Jednak w koalicji rządzącej nie ma zgody nawet na tak okrojoną wersję ustawy o związkach partnerskich.

W trakcie debaty, dyskutanci poparli starania SLD zmierzające do uchwalenia ustawy o związkach partnerskich jeszcze w tej kadencji Sejmu. Jednakże realne szanse na to są niewielkie. Dlatego też Paulina Piechna-Więckiewicz i Wincenty Elsner zadeklarowali w imieniu swojej partii, że zaprezentowany projekt ustawy o związkach partnerskich będzie jednym z pierwszych projektów ustaw złożonych przez SLD do laski marszałkowskiej w przyszłej kadencji Sejmu.

Zgromadzeni w Sejmie przedstawiciele środowisk LGBT zaproponowali zorganizowanie kolejnego spotkania w szerszym gronie, z udziałem wszystkich posłów klubu poselskiego SLD. Zdaniem Pauliny Piechy-Więckiewicz i Wincentego Elsnera do takiego spotkania mogłoby dojść podczas następnej sesji Sejmu, to jest w drugiej połowie marca.

Sejmową debatę o związkach partnerskich poprowadził Dawid Wawryka, a wzięli w niej udział m. in.: Mirosława Makuchowska oraz Jakub Lendzion z Kampanii Przeciw Homofobii , red. Mariusz Kurc z „Repliki”, Marcin Szczepkowski oraz Maja Korzeniewska ze stowarzyszenia Miłość  Nie Wyklucza Miłość, Tomasz Szypuła z Grupy Inicjatywnej ds. związków partnerskich , Iga Kostrzewa z Lambdy,  Grzegorz Pawluczuk reprezentujący Paradę Równości oraz Lalka Podobińska z Transfuzji.
......................................................................................................................................................................................
Nagranie przebiegu debaty jest dostępne na stronach Sejmu ( link TUTAJ >>> )