Większe wydatki na wojsko? SLD: Tak, ale wzrost przeznaczony na badania i nowe technologie

dodano 2015-03-05 14:00 w kategorii: Kraj

Poprzemy rządowy projekt zwiększenia wydatków na armię z 1,95 proc. do 2 proc. PKB pod warunkiem, że wskaźnik wzrostu będzie przeznaczony na badania, rozwój i nowe technologie – zadeklarowali w czwartek posłowie SLD z sejmowej komisji obrony narodowej. Wydatki na wojsko polski rząd zamierza zwiększyć od 2016 r. W Sejmie jednak już trwają prace nad tym, aby była taka prawna możliwość.

Polska armia potrzebuje dobrego uzbrojenia, musi być profesjonalna, ale powinna też unowocześniać swoje oblicze – zauważył poseł Stanisław Wziątek. Jego zdaniem to unowocześnianie powinno opierać się na inwestowaniu w badania i nowe technologie, które wspierałby polski przemysł zbrojeniowy. Sojusz chce, aby dodatkowe pieniądze, które zyska wojsko były przeznaczone właśnie na ten cel. Warunkiem każdego zakupu uzbrojenia i wyposażenia wojskowego powinien być także bezpośredni związek zakupywanej technologii z polskim przemysłem – dodał Wziątek.

Ten sam argument podnosi także poseł Zbyszek Zaborowski. Według niego modernizacja polskiej armii powinna opierać się na polskim przemyśle zbrojeniowym. – To jest kwestia nie tylko interesów polskiej gospodarki, ale również bezpieczeństwa narodowego w razie wojny czy poważnego kryzysu – zaznaczył Zaborowski. Posłowie SLD chcą także, aby kontrola tych wydatków, zwłaszcza na nowoczesne technologie, była przedstawiana w Sejmie na posiedzeniu plenarnym raz w roku, a nie co 4 lata, jak zapisano w projekcie ustawy. Proponują również podniesienie w budżecie przeznaczonym na wojsko na zakupy majątkowe. Poseł Zaborowski twierdzi, że rokrocznie powinno być to 25 proc. całego finansowania, a nie 20 proc. jak obecnie. Jego zdaniem w ten sposób Polska szybciej przeprowadzi modernizację swojej armii.