SLD apeluje do ministra pracy w sprawie opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych

dodano 2015-03-19 21:23 w kategorii: Kraj

Posłanka SLD Anna Bańkowska zaapelowała do ministra pracy i polityki społecznej o poważne potraktowanie i realizację postulatów środowiska opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych. Opiekunowie po raz kolejny protestowali w czwartek przed Sejmem. Z protestującymi spotkała się posłanka SLD Anna Bańkowska. Na wspólnej konferencji prasowej przypomniała, że obecnie obowiązujące przepisy – po zmianach w zeszłym roku – różnicują niepełnosprawnych. Ci, których niepełnosprawność powstała przed uzyskaniem pełnoletności mają prawo do wyższego świadczenia  niż ci, którzy taką niepełnosprawność nabyli już po 18 roku życia.  – Nie może być  w Polsce takiej sytuacji, że data powstania niepełnosprawności decyduje o kondycji finansowej danej rodziny. Świadczenie powinno być zróżnicowane ze względu na stopień niepełnosprawności – powiedziała Anna Bańkowska.

Przypomniała, że SLD zwracał na ten problem ministrowi pracy i polityki społecznej już, gdy te przepisy były projektowane. Wtedy nikt jednak głosu Sojuszu nie słuchał. – Dość tych fasadowych funkcji typu okrągłych stołów i udawania, że się z niepełnosprawnymi debatuje. Apeluję do ministra o poważne potraktowanie tych słusznych postulatów, które składa środowisko opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych – stwierdziła posłanka Sojuszu.