Sojusz proponuje pomoc finansową dla poszkodowanych w okresie polskiej transformacji

dodano 2015-03-20 13:39 w kategorii: Kraj

SLD złożył do laski marszałkowskiej projekt ustawy o ofiarach planu Balcerowicza. – Po 25 latach polskiej transformacji i 10 latach w Unii Europejskiej, państwo powinno przypomnieć sobie o tych, którzy w pierwszej fazie transformacji ponieśli największe szkody i wyrzeczenia – powiedział przewodniczący SLD Leszek Miller.

Politycy SLD nie ukrywają, że projekt jest również odpowiedzią na uchwalony w piątek projekt dot. pomocy finansowej dla byłych działaczy opozycji antykomunistycznej w czasach PRL. – Prawicowa większość postanowiła podzielić polską biedę według kryteriów politycznych. Uważamy, że bieda nie ma koloru politycznego. Także wszystkie próby łagodzenia jej skutków nie powinny mieć żadnego kontekstu politycznego – stwierdził Leszek Miller.

Projekt SLD obejmuje specjalną pomocą finansową to emerytów, którzy obecnie dostają najniższą emeryturę, a w okresie transformacji pracowali w jednym z ok. 700 zakładów pracy, który po 1990 r. w ramach planu Balcerowicza został zlikwidowany. Pomoc mieliby dostać także ci emeryci, którzy pracowali w państwowych gospodarstwa rolnych lub byli pracownikami spółdzielni pracy i spółdzielni rzemieślniczych, zlikwidowanych w okresie transformacji. Według projektu dostaną oni 400 zł miesięcznie przez okres 12 miesięcy, gdy aktualny dochód na osobę w rodzinie osoby uprawnionej nie przekracza wysokości minimalnej emerytury. Dla osób powyżej 67 roku życia świadczenie byłoby wypłacane przez 5 lat lub w zależności od sytuacji, także bezterminowo.
Jak podkreśla poseł SLD Wincenty Elsner to pomoc podobna do tej, którą w piątek Sejm przyznał działaczom opozycji antykomunistycznej.
Elsner dodał, że roczny koszt dodatku to ok. 2,5 mld zł. Nie będą one pochodzić jednak z budżetu państwa. Sojusz proponuje, by pomoc dla poszkodowanych w okresie transformacji sfinansować ze specjalnego funduszu, którego część stanowiłyby pieniądze z prywatyzacji i część z dywidend ze spółek należących do skarbu państwa.