SLD zaniepokojone nasileniem tendencji nacjonalistycznych na Ukrainie

dodano 2015-03-21 11:52 w kategorii: Kraj

SLD zwraca uwagę na nacjonalistyczne incydenty na Ukrainie. Całkiem niedawno parlament ukraiński gloryfikował pamięć Petra Diaczenko, ktory m.in. pacyfikował Powstanie Warszawskie na Czerniakowie - powiedział na specjalnej konferencji prasowej szef SLD, Leszek Miller.

Przewodniczący zwrócił uwagę, że takich spraw jest w ostatnim czasie więcej. Dlatego też na klub Sojuszu Lewicy Demokratycznej zwrócił się do Marszałka Sejmu z projektem uchwały w sprawie nasilania się tendencji nacjonalistycznych na Ukrainie. Czytamy w nim o zaniepokojeniu kultywowaniem przez ukraińskie władze państwowe tradycji nacjonalistycznych, nawiązujących do myśli Dmytro Doncewa i praktyki politycznej Stepana Bandery. Politycy zwracają uwagę, że to gloryfykowanie postaci odpowiedzialnych za zbrodnie popełnione na ludności polskiej. Ukraińska Rada Najwyższa uczciła niedawno minutą ciszy rocznicę śmierci Romana Szuchewycza, naczelnego dowódcy Ukraińskiej Powstańczej Armii UPA, współodpowiedzialnego za śmierć ok. 100 tys. Polaków na Wołyniu i w Galicji Wschodniej - wyliczał Miller.

Według szefa Sojusz polski parlament ma obowiązek zareagowania na to, co czynią oficjalne władze Ukrainy. Z kolei poseł Tadeusz Iwiński powiedział, że jako politycy życzymy Ukrainie wszystkiego dobrego na drodze zmian ale nie mozemy nie reagować na takie sytuacje. Chcielibyśmy aby obecne władze Ulrainy odcięły sie od tego wszystkiego - powiedział polityk i dodął, że potrzebny jest dialog rosyjsko-ukraiński. SLD rozważy czy pod auspicjami Partii Europejskich Socjalistów nie zorganizować spotkania socjaldemokratycznych siły Rosji i Ukrainy. Lepiej rozmawiać niż do siebie siebie strzelać - mówi Iwiński.