Magdalena Ogórek w Częstochowie i Sosnowcu o edukacji i rynku pracy

dodano 2015-03-28 11:25 w kategorii: Kraj

Kolejne spotkania na szlaku kampanii wyborczej Magdaleny Ogórek. Tym razem wizytowała Śląsk, gdzie oprócz spotkań z mieszkańcami Sosnowca i Częstochowy odwiedziła prezydenta Krzysztofa Matyjaszczyka.

Piątek był pierwszym dniem w którym było wiadomo, że sztab Magdaleny Ogórek zebrał ponad 510 tysięcy podpisów i złożył taką liczbę do Państwowej Komisji Wyborczej. Właśnie dlatego Ogórek na wstępie otwartego spotkania z wyborcami w restauracji Złote Arkady podziękowała wszystkim za pomoc w ich zbiórce. W całym województwie śląskim Częstochowa zebrała najwięcej podpisów pod moim nazwiskiem, za co bardzo mocno dziękuję - powiedziała.

Wyborcy mogli usłyszeć o podstawowych postulatach programowych dr Magdaleny Ogórek. Zadeklarowała ona m.in. uwolnienie kwoty 20 tys. zł od podatku. W przeliczeniu na złotówki Hiszpania ma kwotę wolną od podatku w wysokości 70 tys. zł. My jesteśmy za Kambodżą, sytuujemy się mniej więcej na wysokości Republiki Konga. I to należy jak najszybciej zmienić. Już w czasie kampanii moje postulaty dotyczące napisania prawa od nowa, które głoszę od stycznia są podejmowane przez polityków wszystkich partii - wyraziła swoje zadowolenie kandydatka i dodała:  Prezydent, który stoi na czele prawa, powinien pilnować rządu i parlamentu, aby nie tworzyli złych przepisów, w których toną mieszkańcy na co dzień.

Problemy, które porusza Magdalena Ogórek, dotykają zwykłych ludzi. Cały czas mówimy o tym, że państwo utrzymują najbiedniejsi, a bogaci płacą bardzo niskie podatki. My chcemy to zmienić - mówił z kolei poseł SLD Marek Balt.

Magdalena Ogórek uważa również, że konieczne są zmiany w systemie edukacji, który trzeba dostosować do potrzeb rynku pracy. Mówiła też o przedsiębiorcach. W Polsce nie uczy się młodzieży ryzykować, nie zachęca się do podejmowania biznesu. Państwo nie pomaga młodym ludziom na rynku kredytowym czy mieszkaniowym i nie zapewnia pracy. Dlatego stoimy w obliczu dużej fali emigracji młodzieży - tłumaczyła. Trzeba uwolnić energię przedsiębiorców i poprawić gospodarkę. Oni powinni być traktowani jak dobro narodowe, a są jak potencjalni przestępcy. Padają firmy, bo wchodzi fiskus i rzuca ogromne kłody pod nogi. Jeżeli uwolnimy energię przedsiębiorców, stworzymy dobre warunki dla rozwoju biznesu, wówczas zmniejszymy bezrobocie - zapewniała Magdalena Ogórek.

Oprócz spotkania z wyborcami Ogórek spotkała się także z urzędującym prezydentem Częstochowy, Krzysztofem Matyjaszczykiem, a na koniec odwiedziła jarmark wielkanocny na jednej z miejskich ulic.

W tym samym dniu kandydatka odwiedziła również Sosnowiec, gdzie pytała o rozwój młodych ludzi. Wszyscy się mnie pytają o pracę dla młodych i to właśnie jest główny problem Polaków. Polska dla młodych ciągle jest koszmarem. Czy młodzież musi być skazana na śmieciówki? Czy państwo musi skazywać na umowy śmieciowe, czy musi źle kształcić? Dlaczego skazuje młodych na kolejną falę emigracji? To się musi zmienić, bo młodzi ludzie to jest nasz skarb i to jest najważniejsza kwestia, którą chciałam dzisiaj w Sosnowcu poruszyć.

Pogoda dzisiaj nie dopisała, ale cieszę cię, że Sosnowiczanie tak ciepło przywitali panią dr Magdalenę Ogórek. My jesteśmy bardzo zadowoleni i jesteśmy przekonani, że pani Magdalena uzyska znakomity wynik w zbliżających się wyborach – podsumował wizytę Tomasz Niedziela, randy miasta Sosnowiec.