Z PSL do SLD! Symboliczny gest posła w poparciu ustaw o in vitro i świadomym rodzicielstwie

dodano 2015-04-08 16:06 w kategorii: Kraj

Poseł Artur Górczyński opuścił PSL i dołączył do Klubu Poselskiego Sojuszu Lewicy Demokratycznej. W ten symboliczny sposób polityk wyraził swoje poparcie dla projektów lewicy o in vitro i świadomy rodzicielstwie, dla których u większości ludowców nie ma akceptacji.

Debata nad tymi projektami odbywać się będzie w Sejmie jutro. Pierwszy reguluje kwestię procedur w zapłodnieniu in vitro. Z metody będą mogły korzystać także osoby samotne, bo ustawa przewiduje dawstwo zarodków, czyli przekazywanie ich obcym osobom. Z kolei drugi projekt autorstwa Sojuszu umożliwia przerywanie ciąży do 12 tygodnia, wprowadza edukację seksualną do szkół i refundację środków antykoncepcyjnych. Projekty w lasce marszałkowskiej leżą od 2011 r. i dopiero, kiedy wpłynął teraz projekt rządowy dot. in vitro, odbędzie się ich pierwsze czytanie.

- Popieram obie ustawy SLD. Chciałbym, aby zostały poparte przez Sejm i zafunkcjonowały – powiedział podczas briefingu prasowego poseł Artur Górczyński. – To symboliczne przejście przed czwartkową debatą. Artur Górczyński jest za partią postępową i przeszedł z tej ciemnej na jasną stronę mocy – zaznaczył rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński.

Zdaniem Jońskiego po stanowisku polskich duchownych, którzy grozili karą dla parlamentarzystów za głosowaniem za projektem dot. in vitro posłowie PSL i część PO wystraszyła się i mogą nie poprzeć projektów. – Stąd też przejście posła Górczyńskiego do SLD – zauważył poseł Sojuszu.

Artur Górczyński jest posłem z Bielska-Białej. W Sejmie pracuje w komisjach: kultury fizycznej, sportu i turystki oraz polityki społecznej i rodziny.