Joński: PO chce powstać z jednego kolana, a na drugim dalej zamierza klęczeć przed biskupami

dodano 2015-04-09 14:50 w kategorii: Kraj

SLD apeluje do Platformy o poparcie nie tylko ustawy o in vitro, ale i projektu Sojuszu o świadomym rodzicielstwie, który dopuszcza możliwość przerywania ciąży do 12 tygodnia, wprowadza edukację seksualną do szkół i refundację środków antykoncepcyjnych.

Oboma projektami w czwartek zajmuje się Sejm. I o ile dla projektu regulującego zapłodnienie in vitro poparcie PO jest, to Platforma chce wyrzucić do kosza drugą ustawę Sojuszu - o świadomym rodzicielstwie. - Dzisiaj PO chce powstać z jednego kolana, a na drugim dalej zamierza klęczeć przed biskupami. Apelujemy do premier Ewy Kopacz - niech Platforma powstanie z dwóch kolan i zagłosuje nie tylko za in vitro, ale i za świadomym rodzicielstwem - zaapelował jeszcze przed sejmową debatą rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński.

Zdaniem wiceprzewodniczącej SLD Pauliny Piechny-Więckiewicz PO nie chce zająć się projektem o świadomym rodzicielstwie, bo boi się trudnych i niewygodnych tematów. -PO bierze teraz przed wyborami na sztandary projekt in vitro, choć SLD mówi o tym już od dawna, to jednocześnie nie chce zająć się aborcją, refundacją środków antykoncepcyjnych i edukacją seksualną, bo dużo trudniej im o tym mówić. Łatwiej jest rozmawiać o zwiększaniu liczby urodzeń w kraju, a dużo trudniej mówić o Polkach borykającymi się z problemem niechcianej ciąży - powiedziała Piechna-Więckiewicz.

Dla SLD symboliczne jest to, że w końcu po 10 latach w Sejmie wreszcie rozpoczynają się prace nad ustawą dot. regulacji in vitro. Choć projekt SLD leży w lasce marszałkowskiej od 2011 r. to koalicja zdecydowała się nim zająć dopiero, jak teraz przed wyborami do Sejmu wpłynął podobny projekt rządowy. Dariusz Joński na konferencji prasowej w Sejmie przypomniał, że już w 2005 r. rząd SLD przyjął specjalny program dot. in vitro, który obejmował kolejne lata, ale po wygranych wyborach przez PiS, partia Jarosława Kaczyńskiego zawiesiła jego realizację. Nie odwiesiła go nawet PO, która objęła władzę w 2007 r.

Rzecznik Sojuszu zaznaczył, że także w przypadku refundacji zabiegu in vitro SLD był prekursorem. W 2012 r. prezydent Częstochowy z SLD Krzysztof Matyjaszczyk jako pierwszy samorządowiec w Polsce zdecydował się finansować zabieg z miejskiej kasy, bez żadnej ustawy. Dopiero rok później zrobił to rząd.