SLD organizuje 1 maja Piknik Europejski w Warszawie!

dodano 2015-04-30 06:43 w kategorii: Kraj

W Święto Pracy 1 maja SLD planuje w Warszawie m.in. Piknik Europejski z udziałem przewodniczącego Sojuszu Leszka Millera i działaczy związkowych - zapowiedział rzecznik prasowy partii Dariusz Joński.

W stolicy manifestacja odbywać się  będzie na Placu Grzybowskim o godz. 10. Później o godzinie 12. w parku przy ul. Rozbrat w Warszawie odbędzie się Piknik Europejski. Zaplanowano m.in. przemówienia liderów związkowych i szefa SLD Leszka Millera.  „Będzie to piknik europejski, bo SLD chce połączyć obchody Święta Pracy z rocznicą wejścia Polski do Unii Europejskiej” – powiedział Dariusz Joński.

Decyzją władz centralnych OPZZ w tym roku nie odbędzie się tradycyjny pochód pierwszomajowy w Warszawie. ”Te uroczystości będą zdecentralizowane, we wszystkich województwach będą te obchody, pewnie nieco większe niż w latach ubiegłych” – dodał rzecznik prasowy.

Święto Pracy - podkreślił rzecznik SLD - jest dla Sojuszu bardzo ważne. „W tym roku chcemy bardzo wyraźnie i dobitnie powiedzieć o tym, że PO i PSL nie dba o większość obywateli w naszym kraju - stwierdził. Według Jońskiego, obecny rząd  nie myśli m.in. o sytuacji pracowników, emerytów i młodych ludzi.

Jak mówił, kiedyś walczono o 8-godzinny czas pracy. „Niestety dziś PO razem z PSL, wprowadzając elastyczny czas pracy, jeszcze wydłużyła - wcale nie za większe pieniądze, jak mówiono - czas pracy „- powiedział poseł SLD. Według niego "dziś pracujemy najdłużej w Europie". Wskazywał też, że prawie 1,8 mln ludzi pozostaje w naszym kraju bez pracy, a milion pracuje na tzw. umowach śmieciowych. W jego oceni rząd m.in. zmarnował pieniądze, które Polska otrzymała z UE na walkę z bezrobociem, przeznaczając je "na nic nie dające szkolenia".

Rzecznik Sojuszu zauważył również, że prawie milion emerytów otrzymuje obecnie emerytury poniżej tysiąca złotych, za które "ciężko przeżyć", a młodzi ludzie wyjeżdżają z Polski i zakładają rodziny poza granicami naszego kraju m.in. dlatego, że rząd nie jest w stanie zaproponować im żadnej oferty mieszkaniowej. Joński oświadczył, że o tym wszystkim SLD chce mówić 1 maja.