Miller: Deklaracja prezydenta dot. zmian w systemie emerytalnym podyktowana kampanią wyborczą

dodano 2015-05-20 13:04 w kategorii: Ludzie

Prezydent Bronisław Komorowski nie musi przesyłać do Sejmu żadnego projektu ustawy, który umożliwi przejście na emeryturę także po 40 latach pracy. Taki projekt jest już w Sejmie, złożony przez SLD – oświadczył przewodniczący SLD Leszek Miller w odpowiedzi na obietnicę prezydenta Bronisława Komorowskiego, który zapowiedział, że taki sam projekt ustawy złoży do laski marszałkowskiej w najbliższych dniach.

Propozycja Sojuszu – złożona w Sejmie – 1 kwietnia br. – wprowadza możliwość przejścia na emeryturę po 40 latach pracy dla mężczyzn i po 35 latach pracy dla kobiet. Jak przypomniał Leszek Miller na briefingu prasowym w Sejmie, wcześniej  podobną propozycję na początku kadencji w projekcie obywatelskim przedstawił OPZZ. Jednak wtedy głosami posłów PO i PSL został odrzucony.  „Jak rozumiem pan prezydent nie zgadza się ze swoim zapleczem politycznym. Oczekujemy stanowiska premier Ewy Kopacz w tej sprawie. Kiedy rząd PO wprowadzał do Sejmu ustawę wydłużającą wiek emerytalny słyszeliśmy, że jest to konieczne, bo bez tego system emerytalny się załamie” – przypominał były premier.

Zdaniem przewodniczącego SLD obecnej deklaracji Bronisława Komorowskiego nie można przyjąć poważanie. Według niego, to, że właśnie teraz taka obietnica pada, jest podyktowane trwającą kampanią wyborczą. „Dotychczasowy stan rzeczy, prace legislacyjne, które były podejmowane pokazuje, że pozwolenia zaplecza politycznego pana prezydenta na tego typu zmiany nie ma” – stwierdził Leszek Miller.