Dzień Dziecka: SLD z prezentami wśród bezdomnych

dodano 2015-06-01 17:38 w kategorii: Kraj

Paulina Piechna-Więckiewicz, Leszek Miller, Tomasz Kalita i Sebastian Wierzbicki odwiedzili dziś dom dla osób bezdomnych na warszawskiej Woli. Były uśmiechy i prezenty, a także konkretne postulaty w walce z biedą wśród najmłodszych.

W ten dzień zawsze czuje wzruszenie, bo przypominają się moje młodzieńcze czasy. Zawsze patrząc na dzieci zastanawiam się co z nich wyrośnie. Może wśród nich tutaj jest przyszły prezydent, premier lub jakaś artystka - mówił Przewodniczący SLD Leszek Miller.

Szef Sojuszu powiedział, że należy dalej walczyć z biedą wśród polskich rodzin. Państwo powinno, tak jak za rządów SLD robić wszystko, by nawet dziecko, które do szkoły przychodzi głodne to wychodzi z niej najedzone - dodał Miller.

Szef warszawskiego SLD zwrócił uwagę, że dom dla bezdomnych przy ul. Przyce w Warszawie znajduje się w budynku, którego zarządcą są Polskie Koleje Państwowe. To bardzo zła sytuacja, gdy dom przeznaczony do rozbiórki wynajmowany jest ludziom bezdomnym za komercyjne stawki - mówił Wierzbicki argumentując dlaczego akurat to miejsce odwiedzili politycy SLD w Dzień Dziecka. Rzeczywiście na domu, w którym mieszkają ludzie z dziećmi widnieją napisy, że jest on wyłączony z użytkowania, co nie przeszkadza PKP pobierać opłat od ludzi, którzy nie mają dachu nad głową - wspomniał Wierzbicki.

Z kolei wiceprzewodnicząca SLD Paulina Piechna-Więckiewicz zauważyła, że gdy jakiejś rodzinie wiedzie się gorzej to rolą państwa jest odpowiadać za dzieci w takich przypadkach. Życzyłabym wszystkim dzieciom tego, żeby Państwo było za nie odpowiedzialne - powiedziała Piechna-Więckiewicz, która zapowiedziała, że w kierowanym przez siebie zespole programowym SLD znajdzie się sporo miejsca na kwestie związane z socjalnym zabezpieczeniem dla obywateli w tym dla tych, którzy wychowują nowe pokolenie.

Tomasz Kalita reprezentujący SLD również podkreślił, że czasy w których SLD rządziło charakteryzowały się rozpoczęcie procesu podnoszenia płacy minimalnej, która jest kluczowa również dla losu wielu dzieci w Polsce.